SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Berätta om dig själv

– Nio frågor som hjälper dig komma igång med storytelling

Tag Cloud



Arkiv

2012

2013

2014

2015

När någon ber dig att berätta om dig själv vill de inte höra en dragning av ditt cv. De vill höra en berättelse – en berättelsen de kan minnas och förknippa med dig. Problemet är att många människor har svårt att berätta om sig själva, vilket ofta resulterar i att alldeles för många berättar kronologiskt om sitt liv. Den här formen av presentation är ofta både tråkig och intetsägande och dessutom är upprabbling av fakta något som ofta får folk att känna sig obekväma – vilket vanligtvis är det sista man vill.

Berätta om dig själv

November 05, 2013 at 9:08 AM

Berätta om dig själv? Ja, vad finns det att berätta? Massor! När du får frågan så ta chansen att  berätta om om service du gett, utmaningar du mött eller om förebilder du inspirerats av i ditt liv. En regelrätt berättelse har en början, en mitt och ett slut, men det finns många sätt angripa det här  med storytelling. Du behöver inte börja med en färdig berättelse, börja med ett innehåll att fylla din  berättelse med. Det vill säga gör en inventering av olika exempel, minnen och anekdoter – bearbeta  dem kan du göra sedan.

Följande är en övning med 9 frågor som hjälper dig att hitta innehåll till din story. Det är inte meningen att du ska svara på alla frågor. Läs först igenom frågor och exempel nedan och välj sedan ut de frågor du tycker är lättast att svara på. Ett tips är att skriva ut textunderlaget för att få bästa användning av övningen. Tänk inte så mycket på hur du formulerar dig - ta fram papper och penna och skriv bara allt eftersom tankarna kommer. Exemplen nedan är hämtade från verkligheten och är händelser som olika personer valt att lyfta fram i sina personliga berättelser. Låt exemplen inspirera dig till idéer på vad du kan berätta om – i ditt personliga brev, i anställningsintervjun eller i andra sammanhang där du ska berätta om dig själv.

Fråga 1. Berätta om förväntningar som du överträffat.
Har du vid något tillfälle tagit initiativ eller gjort ”mer” än vad som egentligen ingått i dina arbetsuppgifter.

Exempel A:
"Utöver mina ordinarie arbetsuppgifter bistod jag ett konsultteam med en omfattande engelsk översättning inför en upphandling. En uppgift som inte bara sparade företaget pengar utan också bidrog till en nöjd kund som valde att samarbete med oss."

Fråga 2. Berätta om resultat du nått och hur eller vad du gjorde för att nå dessa.

Exempel A:
"Jag ansvar ade för etableringen av våra nya kontor i region väst. Jag planerade för och genomfördepersonalinsatser i form av anställning, ledning, utbildning och andra personalpolitiska åtgärder. På 8 månader gick vi från 2 till 19 suveräna medarbetare."

Fråga 3. Berätta om förändringar eller förbättringar som du bidragit till.

Exempel A:
"Jag fick fria händer att sätta upp mitt projekt som jag ville utan att följa de gamla invanda konventionerna. Jag skapade teams som bestod av kompetenser från alla områden inom företaget och på det viset så kunde vi forcera arbetet."

Exempel B:
"När jag på min nuvarande arbetsplats omorganiserade hur arbetsuppgifterna var fördelade mellan personalen. I princip innebar det att jag inte ansåg att icke-pedagogiska arbetsuppgifter var tvungna att fördelas och roteras jämt mellan den pedagogiska personalen. För att få bästa resultat utsåg jag istället den som skulle vara bäst på uppgiften att ansvara för den. Låter kanske inte så revolutionärt men kan vara det på en arbetsplats som präglas av att allt måste vara rättvist fördelat in absurdum."

Fråga 4. Berätta om ett tillfälle när du fick användning av din anpassningsförmåga, uppfinningsrikedom eller kreativa förmåga.

Exempel A:
"När jag skulle medverka vid omarbetningen av föreskrifter för rökdykning. Flera i arbetsgruppen relaterade till hur det kändes i dessa miljöer och hur svårt det var att förstå det när man saknade den verkliga upplevelsen. Jag gjorde då de fysiska testerna som behövdes och var sedan med på flera rökdykövningar. Uppskattningen och den ömsesidiga respekten för olika kompetenser gjorde att arbetet med föreskrifterna gick rekordsnabbt."

Exempel B:
"När jag tidigt en vintermorgon placerade väska och några pärmar på biltaket. Jag drog ut motorvärmaren och satte mig därefter i bilen och körde iväg med ett ryck. Efter en kort stund började det yra vita papper på vindrutan och motorhuven - då kom jag på vad som legat på taket.m Allt material till en kurs som jag skulle ha i offentlig upphandling låg utspritt på vägen och i det blöta diket. Jag startade kursen med att berätta om morgonens händelse."

Exempel C:
"Jag fick tio pärmar med papper och några papperskassar med olika fakturor, underlag osv från en stor BRF i total kris, där kassören bara lämnade allting och gick. Pusslade ihop både bokföring och bokslut och revisionen efteråt gav inga anmärkningar."

Fråga 5. Berätta om utmärkelser, förtroendeuppdrag, beröm eller annan uppskattning du fått.

Exempel A: "På mitt nuvarande jobb har jag fått utmärkelsen "CEA". Det är en otroligt uppskattad aktivitet och vinnarna presenteras på en stor telefonkonferens som VD håller över hela norden. Uppmärksamheten från kollegorna blev enorm efter detta. Det var givetvis en otrolig boost för mig personligen och en bekräftelse och uppskattning från ledningen efter allt slit man hade lagt ner. Givetvis är detta en sak man aldrig glömmer."

Exempel B:
"Det var en hel bilaga i Metro och jag fick vara "poster boy" för hur en typisk projektledare jobbar - en dag i en projektledares liv. Två sidor med en massa bilder och text om mig. Ska tilläggas att jag är lika fotogenisk som en betongplatta, lite mindre kanske till och med."

Exempel C:
"Jag är stolt över att jag är en bra pedagog, jag skulle kunna bli bättre så klart, men att förmedla kunskap är en konst som jag är stolt över. Jag är också stolt över det som en av mina kollegor sade till mig en gång - att hon tyckte att jag var en av de mest toleranta människorna hon någonsin hade träffat. Det blev jag oerhört stolt över att få höra."

Fråga 6. Berätta om hur du på något sätt bidragit till att minska kostnader.

Exempel A:
"När jag började jobba med rekrytering inom företaget. Jag rekryterade tillsammans med samordnande chef i ledningen. Jag ifrågasatte lite försiktigt det förfarande som var vedertaget. Mossigt och ålderdomligt och nästan inga sökanden på verksamhetschefstjänsterna. Stora trista annonser på en A4 i DN och SVD som kostade massor. Gjorde en total makeover. Korta koncisa blänkare i press, använde mig av webb, internet och sociala medier och oj, så många sökande det blev. Undersökte sajter, förhandlade om priser och tipsade lokala personalkonsulter. Fick ner kostnaden från miljoner till små droppar i havet."

Fråga 7. Berätta om utmaningar som du mött och tagit dig förbi.

Exempel A: "Mitt sämsta ämne i skolan var engelska, jag var fullkomligt livrädd för att prata språket på lektionerna. Vad gör jag senare i livet? Jo, jag skickar in en ansökan till ett av världens största flygbolag på engelska och får slutligen efter en tuff intervju jobbet som flygvärdinna. Resultatet i dag är en flytande engelska som jag är mycket stolt över."

Fråga 8. Berätta om din förmåga att lyssna till andra

Exempel A:
"Det är många gånger som jag, trots att det varit stressigt, tagit mig tid att i lugn och ro förklara olika tygers egenskaper och kommit med tips och råd om både färgval och design. Och det är också många gånger som jag löst en frustrerad kunds problem där andra mer erfarna gått bet därför att dom inte lyssnat tillräckligt noga på kunden och istället följt sin egen personliga smak.

Fråga 9. Berätta om service du gett till kunder.

Exempel A:
"Ett roligt minne från ett av mina många arbeten är från en period då jag arbetade som teknisk supportmedarbetare och teamledarvikarie. Jag hade en kund i telefonen som hade ett knepigt problem men som jag löste med glädje och då höll sig kunden glad han också. När jag hade löst problemet så sjöng han en sång för mig."

Exempel B:
"När jag jobbade som tekniker på företaget X föll det sig naturligt att fokusera på arbetets positiva delar. Jag trivdes med att hjälpa kunder över telefonen och jag trivdes med kundkontakten. Istället för att ryckas med i kundernas stress blev det en utmaning att ta fram det norrländska lugnet för att lyssna, analysera och därefter lösa problemet på kortast möjliga tid. Det flesta kunder avslutade med att säga -Stort tack för hjälpen."

När du väl har identifierat innehåll att använda i din berättelse så gäller att skapa en röd tråd, en berättelse med en början, en mitt och ett slut, och sedan träna på att berätta. Det kanske tar lite tid - men genom att skapa en berättelse så får du ett effektivt verktyg som hjälper dig att nå dina karriärmål.

Vill du få hjälp med att hitta exempel och den röda tråden i din berättelse? Då har möjlighet att träffa Team Factory och Ingela Skullman som är specialist på storytelling och jobbsökning på #Jobbtorget under Näringslivsdagen i Vallentuna den 21 nov, 2013

Har du några frågor om Jobbtorget och Näringslivsdagen så besvaras de av: ellen@skanpers.se



Tags: Jobbsökande Storytelling
Category: Jobbsökande Storytelling