SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Så får du jobbet att löna sig

- Vad är det egentligen som gäller med arbetstider, försäkringar, lönenivåer och skatter?

Kategorier


Tag Cloud



Nu är det dags för sommarjobb för hundratusentals ungdomar. För många är det första gången – men vad är det egentligen som gäller med arbetstider, försäkringar, lönenivåer och skatter? Din Ekonomi hjälper dig att inte bli blåst på lönen.

Så får du jobbet att löna sig

July 20, 2012 at 11:51 AM

Ett av de vanligaste problemen för sommarjobbande ungdomar är att många inte avtalat med arbetsgivaren om hur mycket arbetstid man ska ha.

– Du kanske ska jobba på en uteservering hela sommaren, och så skickar arbetsgivaren hem dig utan lön när det kommer för lite folk. Sedan råkar det bli en dålig sommar och så får du inte alls den inkomst som du hade tänkt. Så kan det bli om man inte skriver in i anställningsbeviset hur mycket man ska jobba, säger LO:s ungdomssekreterare Malin Norberg.

Det här är bara en av många fällor som man kan gå i. En annan är att falla för frestelsen att jobba svart. Det är dumt av många olika skäl.

– Den som jobbar svart är helt oförsäkrad, både för saker som kan drabba en själv och för sådant som man kan orsaka andra. Arbetar man svart gäller inte heller arbetstidsregler eller minimilönenivåer, fortsätter Malin Norberg.

Att jobba svart är också att ta en risk med lönen, menar Ylva Yngveson på Swedbanks institut för privatekonomi.

– Det är svårt att hävda sina rättigheter om den faktiska löneutbetalningen skulle visa sig vara mindre är den överenskomna, säger hon.

Här är några saker du behöver ha koll på inför sommarjobbet:

Se till att få ett anställningsbevis direkt när du blir lovad jobb. Det ska bland annat innehålla arbetsuppgifter, vilken tidsperiod du ska jobba, din lön, hur många timmar du ska jobba och ersättning för övertid.

Vad du får ha för typ av jobb och vilka arbetstider du får ha beror på din ålder. Till exempel får 13–15-åringar bara ha enklare, riskfria jobb mellan klockan 06 och 20 och aldrig mer än 8 timmar i sträck. Även för 16–18-åringar finns det begränsningar.

Det finns också regler för hur mycket nattvila du måste ha mellan arbetspassen.

Tjänar du mindre än 18 600 kronor behöver du inte betala någon skatt. Då kan du ansöka om jämkning hos Skatteverket så att arbetsgivaren inte drar någon skatt.

Studenter som har studiebidrag och bostadsbidrag behöver hålla koll på inkomstgränser så att inte lönen blir så stor att man blir av med bostadsbidrag.

Om arbetsplatsen har kollektivavtal är mycket vunnet, menar Malin Norberg på LO:

– Kollektivavtalet innebär en jättestor trygghet, då är man försäkrad, det finns minimilöner och man kan få hjälp av facket om det skulle bli problem. Finns det inte kollektivavtal måste man kolla vad det finns för försäkringar, säger hon.

LO kommer att ha ”Fackets hjälptelefon” (020-56­ 00 56) för ­sommarjobbare i gång i sommar. Dit kan man vända sig om man får problem eller om man har frågor kring rättigheter och avtal.

LO:s hjälpsidor med mer fakta finns på lo.se/sommarjobb.

Även tjänstemannafacket TCO har information på jobbkoll.se.

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka DN.se



Tags: Jobb Sommarjobb
Category: Jobb och karriär Tips och råd

Kommentera gärna!

Leave a Reply



(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.