SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Karriärtips

- Vilka förväntningar har du på dina utvecklings- och karriärmöjligheter?

Tjänsteportalen vill hjälpa dig att förbereda dig på att ta steget vidare i karriären. Genom en mängd karriärtips hoppas vi underlätta din resa framåt.

Vi hoppas du har stor nytta av dem och kan planera ett framgångsrikt jobbsökande och karriärutveckling.

Börja med en nulägesanalys. Ta reda på och skriv ner alla dina kompetenser och erfarenheter. Fundera på hur du vill att ditt nästa jobb ska se ut, vilka förväntningar har du på utveckling och karriärmöjligheter. Att byta arbetsgivare ger ofta stora möjligheter att vidga sitt perspektiv.

Var lika noga med att välja chef som att välja ditt drömjobb. Precis som att man tar referenser när man ska anställa en ny medarbetare, kan man faktiskt ta referenser på sin nya chef. Rätt chef är en chef som du kan kommunicera med, som utmanar dig att ta dig an nya uppgifter, som ser vad du gör och som coachar dig i din utveckling.

En av våra samarbetspartners, Jobinside, ger svaren på vilka arbetsgivare som är bäst att jobba för!

Här kommer 12 konkreta tips

 1. Se framåt och fundera på vad det är du vill. Vad är din vision? Vilka är dina långsiktiga mål i arbetslivet? Vilka kunskaper du skulle vilja utveckla?
 2. Planera; hur du kan gå tillväga för att nå din vision.
 3. Se till att du skaffar den kompetens och de resurser du behöver för att marknadsföra dig själv på bästa sätt.
 4. Nätverka. Egna kontakter är en av de vanligaste vägarna att hitta ett nytt jobb idag. Håll kontakten med gamla chefer, kollegor och samarbetspartners.
 5. Tänk igenom målet med ditt nätverkande – vilken bransch vill du knyta kontakter inom, vilka känner du där nu? Ta kontakt med dem. Eftersom många jobb i princip redan är tillsatta innan annonsen gått ut och många tjänster går inte ens ut på annons så måste de allra flesta bli mycket bättre på att nätverka både digitalt och analogt för att nosa upp nyajobbmöjligheter.
 6. Lär dig vad du ska säga nej till, och vad du ska säga ja till vad gäller dina mål.
 7. Gör en hisspresentation – beskriv dig själv på 30 sekunder.
 8. Sätt upp mål, ring upp de arbetsgivare där du vill jobba och sälj in dig.
 9. Hur mycket ansvar är du beredd att ha är en viktigt karriärfråga att ställa sig själv lite då och då. Väg fördelar mot nackdelar.
 10. Fundera över om du kan tänka dig byta jobb eller bostadsort för att eventuellt kunna få upp din lön. Lönen är ju visserligen inte allt men en viktig del i "paketet” av arbetstillfredställelse.
 11. Du är mer än ditt jobb och din titel, kom ihåg det. Skicka ut rätt signaler. Utnyttja tillfällen att synliggöra dig själv och din kompetens. Bjud på dig själv och det du kan ge beröm och feedback. Förminska aldrig din kompetens eller ditt uppdrag. Du påverkar omgivningens bild av dig själv på många sätt. Det handlar om att vårda ditt professesionella rykte
 12. Boka in dig på olika branschevent, och nätverka!

Saknar du något?

Vi fyller kontinuerligt på med mer tips och information. Har du några tips som du vill dela med dig? Skicka ett mail till kontakta@tjansteportalen.se