SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Storytelling i ditt cv

– Ett litet knep för att lyfta fram en stor kapacitet.

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Till skillnad från det personliga brevet som ger dig utrymme att berätta om dig själv så är cv:t ett dokument med fakta, och ska så vara. Här ska arbetsgivaren lätta kunna hitta uppgifter som namn, adress, anställningar, kurser och utbildningar. Däremot så går det att lägga in en touch av cv-storytelling (personligt berättande) i cv:t genom att inte bara fokusera på saker du gjort och kan, utan även på hur du gjorde dem och med vilket resultat.

Storytelling i ditt cv

April 25, 2014 at 9:08 AM

Rob Sullivan, cv-skrivare, storyteller och headhunter, berättar i boken ”Storied Careers” om Andrea som jobbade som konferensarrangör inom ett större eventföretag. Andrea hade liksom många andra ett väl utarbetat cv där ansvarsområden och arbetsuppgifter tydligt klargjordes. Andrea ville vidare, antingen klättra inom företaget eller söka ett nytt mer utmanande jobb. Flitigt hade hon sökt efter nya intressanta tjänster och sänt ut sina ansökningar. Vid två tillfällen hade hon lyckats bli kallad till intervju – men där hade allt avstannat.

Andrea tyckte att det var svårt att beskriva vad hon gjorde i arbetet. Men efter mycket envishet så lyckades Sullivan få fram att Andrea under 8 års anställning på företaget aldrig hade missat en enda deadline eller någonsin överskridit en budget. Det var en bra början, men Sullivan behövde mer information än så för att kunna skriva ett slagkraftigt cv. Han bad henne därför att göra en lista över alla event som hon ansvarat för samtidigt som hon svarade på frågor som:

Hur många deltagare hade eventet omfattat?
Hur tidskrävande hade eventet varit?
Hur stor var budgeten?
Hur utföll den faktiska budgeten?

Ur alla dessa fakta var det två saker som överraskade och som väckte Sullivans intresse;

1) Andrea hade ansvarat för företagets största event, med upp till 20 000 deltagare.
2) I antal kronor så hade Andra sparat miljoner åt företaget, genom att alltid eller nästan alltid underskrida budget.

Med dessa uppgifter tydliggjorda så var det inte bara Andrea som fick en annan bild av sin potential, det fick även arbetsgivaren som läste hennes nya cv. Det här är inte bara en berättelse som poängterar vikten av hur viktigt det är att berätta, det är också en berättelse som får en extra slutknorr när man förstår hur Andrea presenterat sig tidigare, ”Jag har bara gjort det jobb jag varit betald att göra”.

Tro inte att den som rekryterar har en särskild förmåga att urskilja din kapacitet. Du måste berätta! Till exempel att du aldrig missat en tenta, att du skrev ditt examensarbete på rekordtid och att du samtidigt som du pluggade ingick i ett team på fyra personer som hade i uppdrag att promota skolans praktikantdatabas gentemot olika företag – där ni skötte kontakten med företagen och bokade in presentationer som ni själva höll i. Ju klarare och tydligare du kan berätta din historia, desto lättare blir det för arbetsgivaren att se personen bakom ditt cv.

Tjansteportalen samarbetar med Team Factory AB som på uppdrag av arbetssökande skriver cv:n och personliga brev. VD och ägare Ingela Skullman är specialist på cv-storytelling i ansökningshandlingar.Tags: Jobb CV Karriärtips Storytelling
Category: CV Jobb och karriär Storytelling

Kommentera gärna!

Posted by Stefan Back on
Jag skulle kanske inte skriva att man bara gör det man får betalt för. Det är många gånger jag har gått utanför det jag förväntas göra. Men det är kanske bara jag.
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.