SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Vikten av att hitta sin inre kompass…

- Av Christina Paulson.

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Ett budskap som vi alla borde leva efter. Att stanna upp en stund, reflektera och känna efter vad vi vill och vad som verkligen är viktigt för oss. Både vad gäller arbete och privatliv.

Vikten av att hitta sin inre kompass…

November 20, 2014 at 8:50 AM

Frågor vi kan ställa är ”Lever jag det liv jag vill leva just nu?” ”Känns det bra, eller är det något som inte stämmer?”. ”Vill jag egentligen vara någon annanstans?”. När det är som bäst så känner vi att tillvaron är både begriplig, hanterbar och meningsfull – och att vi skapar ett mervärde för oss själva och andra.

Ibland snurrar hjulen lite för fort och den där tiden för reflektion kan vara svår att hitta. Vi springer bara på som om det vore det mest självklara i världen och vi ser heller inga andra alternativ just då. Det är vanligt att vi inte ens uppfattar situationen så själva. Har vi tur så finns det någon vid sidan om som bryr sig och som kan uppmärksamma oss på det. Har vi ännu mera tur så är vi just då mottagliga för att lyssna, vilket inte är så vanligt. Istället säger vi gärna: – Nej då, det är ingen fara, det är bara just nu det är så här…

Det finns många därute som lurar sig själv. Den psykiska ohälsan breder ut sig.
Man bör undvika att se på livet som en tävling, där den som springer fortast och hinner med mest vinner. I så fall ska man se det mer som ett långdistanslopp – inte som ett sprintlopp. Många skulle också må betydligt bättre av att sluta jämföra sig med andra och istället utgå mer ifrån sig själv, med den egna kraften och viljan.

Det är även lätt att fastna i det yttre, att stirra sig blind på de faktorer som handlar om prestation – där vi ofta är snabba att tänka ”jag måste hinna det” eller ”jag borde ha gjort det också”- istället för att ta bättre hand om insidan. Vårt inre tillstånd, att vi mår bra även på insidan. Den biten är vi i allmänhet lite slarviga med och behöver bli betydligt bättre. Ett inre tillstånd där den enda jämförelsen är gentemot mig själv. Där jag skapat min egen måttstock och inte ger mig in i några jämförelselopp som jag aldrig kommer att vinna. Äkta nöjdhet och tillfredsställelse måste vara oberoende av resultatet av andras förväntningar och prestationer. Ditt liv är nämligen ingen tävling…

Några ord på vägen:

  • Skapa tid för återhämtning och reflektion. Det är lätt att ”inte ha tid”, ändå har vi alla 24 timmar per dygn. Prioritera klokt, mår du inte bra så gör du heller inget bra jobb
  • Se ditt värde utan ”prestations-glasögon”. Vi lever i ett samhälle som drivs av att vi presterar, däremot är vi människor lika mycket värda även om vi slappar framför Tvn.
  • Fortsätt att vara den du är – kom ihåg att du är unik. Visst är det bra med förebilder, men försök inte vara någon annan. Du är bäst på att vara just Du!
  • Var stolt över dig själv och det du gör! Det är oftast lättare att se till någon annans väl och ve, än sig själv. Ta hand om dig, du är ju den viktigaste personen i ditt liv.
  • Behöver du någon att prata med? Skaffa dig en samtalspartner eller en mentor som kan ge stöd och vägledning. Sök professionellt stöd – det är du värd!
Christina Paulson, Chefens Bästa Vän
Att kunna se till organisationens, gruppens och individens bästa är viktigt för ett välmående och lönsamt företag. Då behövs det kloka chefer och ledare till vilka jag vill ge mitt stöd. På så sätt gör jag nytta för både företaget/organisationen och individerna, vilket bidrar till fler kloka arbetsplatser. 
Kontakta mig så kan vi träffas och prata mer om hur jag bäst kan göra nytta för dig eller din organisation. christina@chefensbastavan.se


Tags: Motivation Reflektion Meningsfullhet Prestation Hälsa
Category:

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.