SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Årets tre bästa tider

- För att byta jobb.

Kategorier


Tag Cloud



Tillbaka efter semestern och känner att du bara måste göra något nytt? Eller tvingar den tuffa konjunkturen dig att söka dig vidare? Precis som bostadsmarknaden och handeln har företagen rekryteringssäsonger, som är bra att ha koll på. 

Årets tre bästa tider

September 10, 2012 at 12:44 PM

1. Efter sommaren – läge för spontanitet.

Arbetsgivarna vässar pennorna igen efter sommaruppehållet – och har på sina håll akuta luckor att fylla efter personer som sagt upp sig inför semestrarna. Där kan det finnas ett fönster för spontanansökningar, särskilt i mindre bolag. Det säger Niclas Wate vd på ROI: recruit i Malmö.

– Man tar ofta den lätta vägen när det gäller rekryteringar i småbolag. Om du söker och verkar passa in har du goda chanser.
Det är också nu arbetsgivare med framförhållning startar processer som de vill ha klara innan jul.

– Om man är ute efter en allmän karriärbollning ska man höra av sig till oss när det ligger en helt ny, fräsch termin framför oss, höst eller vår, då vi får många nya uppdrag, säger Catharina Mannerfelt, kommunikationsansvarig och seniorkonsult på chefsrekryteraren Alumni.

Under rådande osäkra konjunktur kan man också tänka sig att många företag avvaktar orderingången under tidig höst för att avgöra om de vågar anställa.

2. Juli och jul – stiltjen mellan terminerna.

Vid midsommar lugnar det ner sig betydligt på jobbytarmarknaden. Men eftersom terminstänket är en väldigt skandinavisk sak finns det förstås en levande global arbetsmarknad att titta på även i juli.

– Chefer i större internationella koncerner eller riskkapitalbolag som vi har som kunder blir lika förbluffade varje år att Sverige stänger i juli. Och även om vi jobbar de sommarveckorna ger det inte så stor utdelning, eftersom kandidaterna inte är tillgängliga mer än på telefon. Men samtidigt är det mycket mer aktivitet nu än för tio år sedan. Då kunde man lägga ifrån sig telefonen, nu är det processer som lever över sommaren, säger Catharina Mannerfelt.

Niclas Wates menar också att företag som väl har annonser ute över sommaren får ansökningar då jobbsökande har tid både till att tänka på vad man vill med arbetslivet och tid att putsa upp cv och skicka ansökningar.

3. Juni och december – snabba avslut.

Sen rullar hösten eller våren på i jämn takt tills det blir panik och alla ska få kontrakt påskrivna innan semester eller juluppehåll. För den nya arbetsgivaren är det också praktiskt att använda sommarmånaderna som uppsägningstid. Under november/december eller maj/juni går processerna ofta snabbt. Det kan vara ett smart läge att höra av sig om man vill ha en snabb process och vet vad man vill.

– Under de månaderna är vi väldigt fokuserade på att lösa de uppdragen vi har. Just då behöver man inte göra mer än att skicka in sitt cv eller säga upp sig, är man rätt person så fångar vi upp den, säger Catharina Mannerfelt.

Övriga som spontanansöker brukar hon be höra av sig till efter ledigheterna.

– Om man tycker det är jobbigt med långa processer kan det här vara en bra tid att söka. Dessutom går det ofta betydligt fortare i små och mellanstora bolag, säger Niclas Wate.

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka SVD.se



Tags: Jobbsökande Arbetssökande Ansökan Ny karriär
Category: Arbetssökande Hitta jobbet

Kommentera gärna!

Leave a Reply



(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.