SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Värdet av att nätverka

- Nätverkandets 4 gyllene regler

Kategorier


Tag CloudDet kan vara energikrävande att söka jobb, saknar du dessutom bra kontakter i jobbsökandet får du kämpa mycket hårdare innan du kan byta till ett bättre jobb. Med de 4 regler du här får lära dig, slipper du vänta så länge. Du lär dig att ta vara på sociala sammanhang bättre och känner dig bekvämare när du träffar nya människor.

Värdet av att nätverka

July 09, 2012 at 11:25 PM

Nätverka är något som du säkert gör varje dag utan att tänka på det, jag vågar till och med påstå att du redan är en mästare på det.

Dagligen interagerar du med vänner, familj och gamla och nya kollegor. Du berättar om upplevelser i din vardag och vad du rekommenderar (en bra bok, trevlig restaurang eller vad du tycker är roligt/underhållande) eller vad du avråder dem från att göra. Du delar med dig av erfarenheter eller söker svar på frågor och ber om tjänster. Detta mina vänner är att nätverka!

Trots att så många klarar av ovanstående sociala nätverk utan problem så stöter många på patrull när de ska nätverka med ett bestämt syfte t.ex. i jobbsökandeprocessen. Därför tänkte jag presentera en guide till nätverkandets 4 gyllene regler som gör att du kan känna dig mer bekväm i nätverkandet!

  1. Använd dina nätverk. Många går med i en mängd olika nätverk utan att egentligen veta vad de ska använda dem till. Det som mina klienter ofta berättade för mig var att de gick till nätverksträffen, pratade och kanske åt en bit mat och gick sedan därifrån och undrar vad de egentligen hade fått ut av kvällen. Mitt råd är att redan innan du går till nätverksträffen sitta ner och skriva ner tre saker som du vill få ut av mötet. Du kanske letar efter nya karriärmöjligheter, vill komma i kontakt med en speciell person på ett företag du är intresserad av eller kanske helt enkelt vill hitta personer som är i samma sits som du. Om du kommer förberedd till din träff och är specifik med vad du vill ha hjälpa med blir det mycket lättare för nätverket att uppfylla dina förväntningar.
  2. Givers gain. Något som är en sanning i alla slags nätverk, både de sociala och de professionella, är att man inte kan gå in med attityden att nätverket ska ge dig något från dag 1. För att få så måste man ge själv, både av sin tid och sina kunskaper och kontakter. För att öva på detta kan du nästa gång du nätverkar ha som ambition att gå in för att lyssna aktivt. Utifrån vad du hör och får reda på så kan du fundera vem du har i din umgängeskrets som du tror skulle kunna hjälpa de andra nätverkarna. Det kommer med största säkerhet leda till att personerna du hjälpte blir mer villigt inställda att hjälpa dig framöver.
  3. Gör du har lovat! I ett nätverk så har de andra deltagarna från början bara ditt ord att gå på. Genom att alltid göra det du lovar bygger du upp förtroendet i gruppen vilket sedan ligger till grund för ditt personliga varumärke i nätverket. På längre sikt är det också detta som gör att de andra nätverksmedlemmarna vågar rekommendera dig och gå i god för dig när de tipsar om dig i sina nätverk.
  4. Introducera nya medlemmar. Ett relativt enkelt sätt att bidra till ett nätverk är att introducera nya medlemmar. Både du och dina andra nätverksmedlemmar vinner på att gruppen ökar och att det kommer till ”nytt blod” till gruppen. Det kan ju faktiskt vara så att det är just din kontakt som blir en nyckelperson för någon av de andra deltagarna!

För att du ska komma in i det här tänket, och därmed kunna få jobb snabbare, så kan du börja med att:

    1. Titta i almanackan när du ska iväg på någon form av träff nästa gång.
    2. Skriv ner tre saker du skulle vilja få ut av den träffen, utöver det som brukar hända när ni ses, som kan hjälpa dig framåt mot ett nytt jobb.
    3. Skriv även ner vad du kan ge till dem (se punkt 2 i texten ovan).

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka Nyttjobb-metoderTags: Jobbsökande Professionell framgång Ditt professionella rykte Sociala medier LinkedIn
Category: Arbetssökande LinkedIn Professionell framgång Sociala medier

Kommentera gärna!

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.