SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Behåll hög energi när du söker jobb

- Se upp med energitjuvar

Kategorier


Tag CloudAtt vara arbetssökande är ett energikrävande jobb. Det är lätt att hamna i energisvackor när dina ansökningshandlingar besvaras med ett ”Tack för din ansökan, men…” eller en beklagande röst i telefonen meddelar att av de två kvarvarande så valde de inte dig. 

Behåll hög energi när du söker jobb

July 09, 2012 at 10:52 PM

Det är inte heller alltid som resten av världen känns stöttande. Frågor som ”Hur går det på arbetsfronten?” eller ”Har du fått något nytt jobb?” kan dränera dig på energi.  Det samma gäller när kompisar som också gått arbetslösa plötsligt får jobb.

Naturligtvis vill du glädjas med dem, men det finns en liten tagg av avundsjuka i det. Eva, en av mina jobbsökarklienter, berättade att kompisen som söker samma sorts jobb fått arbete och att det ju kändes hoppfullt. När jag frågade om hon också kände sig avundsjuk så suckade hon: ”Ja, naturligtvis. Men det vill jag ju inte visa. Det är ju inte sjysst när hon är så glad…” När jag sa att det är okey att vara avundsjuk när ingen ser, så blev hon lättad och kunde hitta mer energi i faktumet att det finns jobb.

Det går upp och det går ned
Det finns även en tidsaspekt på jobbsökande. I början kan energin vara något lägre – det är lugnt, det kommer att lösa sig och du har förtjänat att ta det lite lugnt ett tag. Sen tar du tag i saker, börjar jobba mer strukturerat, har hög energinivå och söker många arbeten, provar många lösningar. Men när en tid gått och resultaten låter vänta på sig är det lätt att tappa sugen och så går energi långsamt nedåt. Flera av mina klienter undrar varför energin dalar: ”När jag jobbar orkar jag ju på ett helt annat sätt?”

Till att börja med – var på det klara med att din energi går upp och ned. Det är inte farligt att känna sig nedåt med låg energi. Det är okey att ha dagar då du är lessen, frustrerad och irriterad. Det enda du måste hålla hög energinivå på är din tilltro till att du kommer att skaffa ett nytt jobb. Tillåt dig inte att tvivla på att det kommer att lösa sig, även när det känns motigt. Den inställningen är en förutsättning – jämför med en elitidrottare: för att kunna vinna måste man först tro på att man kan vinna!

Fyll på
Fundera på vad som fyller på din energi. Vad blir du glad av? Vad blir du pigg av? Just de aktiviteterna är viktiga att fortsätta med. Finns det någon person som är en energipåfyllare i ditt liv – se till att umgås med den personen. Tala om att han eller hon är viktig för dig och var noga med att också du ska försöka ge energi tillbaka.

Se upp med energitjuvar. Människor som får dig att må mindre bra, ledsen och misslyckad är inte några bra umgängesvänner just nu. Sätt dem på paus till den dagen du känner att du orkar med.  Sätt även negativa aktiviteter på paus, låt t ex bli att läsa den negativa artikeln om konjunkturen.

Behandla ditt arbetssökande som ett jobb. Gör en projektplan och ett schema för din dag. Och var noga med när ditt jobb slutar för dagen.  Byt fokus och försök tänka på annat.

Sätt dig ner och ta dig en funderare på vad du kan göra för att hålla din energi på en hög nivå. Vad funkar för dig? Vilka i din omgivning är viktiga? Vilka ska du sätta på paus? Vad måste du se till att göra – träna, utöva någon hobby, gå ut? Vilken inställning ska du ha till frågor och kommentarer om ditt jobbsökande?

Börja omedelbart
För att det här inte bara ska bli en teoretisk tankeställare utan en riktig strategi har jag ett förslag som du kan göra omgående:

Plocka fram ett stort papper (helst A3 men två A4 funkar det med) – dela upp det i fyra rutor.

  • 1. I första rutan till vänster skriver eller ritar du vad som dränerar din energi.
  • 2. I andra rutan till vänster skriver eller ritar du vad eller vem som är energitjuvar.
  • 3. I första rutan till höger skriver eller ritar du det som fyller på din energi.
  • 4. I andra rutan till höger skriver eller ritar du ditt positiva veckoschema.  Sätt in de energipåfyllande sakerna och bestäm när din arbetssökardag börjar och slutar.

Sätt upp papperet någonstans där du kan se det ofta. Insidan av sovrumsdörren eller garderobsdörren är ett ställe som oftast bara du ser.  Det som står på den vänstra sidan ska du undvika, det som står på den högra ska du uppfylla.  Så småningom kan du vika bort den vänstra sidan och bara fokusera på den högra.  Lycka till med att hålla energin uppe!

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka Nyttjobb-metoderTags: Professionell framgång Jobb Arbetssökande Ansökan
Category: Du - din största tillgång Professionell framgång

Kommentera gärna!

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.