SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Få mer gjort på mindre tid

- Vilka är tidstjuvarna i din arbetssituation?

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Alla får precis lika mycket tid varje dygn – visst är det rättvist? Men trots det hinner en del hur mycket som helst under dagen, medan andra knappt hinner ur sängen innan det är dags att vara där igen. Och ibland hinner vi både stryka halva att-göra-listan, få egentid, spontant hinna släcka några bränder och ändå ha tid över. Hur kommer det sig? Och hur sätter vi det i system att få mer tid över till annat?

Få mer gjort på mindre tid

October 16, 2014 at 12:12 PM

De flesta behöver en anledning för att effektivisera sitt liv och sin tillvaro. Fyller det inget syfte att bli klar snabbare så finns det heller ingen anledning att driva sig till det. En av de mest strukturerade människorna jag någonsin träffat sa att han strukturerat sin tillvaro på grund av lathet. 

I mitt huvud kunde jag inte få ihop struktur och lathet. Men hans drivkraft att få saker gjorda bodde i hans driv, lust och vilja att ha mesta möjliga utrymme för fritid. 

Föräldar är mest effektiva
Några av de mest drivna och effektiva människorna jag känner är alla föräldrar. De har avsatt viss tid som helig för sina barn och självklart ser de då till att få lika mycket gjort under färre timmar. 

Listan skulle troligtvis bli oändlig om vi letade fram saker vi önskade att vi hade gjorda. För att känna tillfredsställelse i att få något gjort är hemligheten att göra ”rätt” saker. Rätt saker är det som tar oss framåt. 

Vilka är tidstjuvarna i din arbetssituation? 
För mig var det otaliga mail som droppade in i mailkorgen och störde arbetet jag var mitt uppe i. En annan tidsslukare var inspirerande träffar med eventuella samarbetspartners som allt för ofta kostade tid och energi men sällan genererade i något konkret.

Vad är viktigast för dig?
Våga se, erkänna och tacka nej till dina tidstjuvar. Fråga dig själv vad syftet är med varje sak på din agenda. Värdera också vilka syften som är viktigast för dig just nu.

Tjäna pengar? Skaffa kontakter? Få energi? Stryka saker från att-göra-listan? Hålla en deadline?

Till en början i min karriär var det alltid viktigast att göra lustfyllda saker som gav energi. Jag hade fantastiska dagar och en underbar tillvaro men sedan en frustration att jag inte åstadkom det jag ville resultatmässigt och att jag arbetade jämt. 
Idag har jag en annan variation och balans i vilka syften mina vardagsaktiviteter fyller. 

Tips för att effektivisera din tillvaro för mer fritid
- Skaffa dig en anledning att få saker gjorda. 
- Tacka aktivt ja till det du vill ha och aktivt nej till det du inte vill lägga tid på. 
- Innan du börjar göra, fråga dig vilket syfte det kommer fylla.

Tjansteportalen samarbetar med Driftig.nuSveriges största mötesplats för kvinnliga entreprenörer och driftiga tjejer.Tags: Arbetsliv Tips och råd
Category: Arbetsglädje Arbetsliv

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.