SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

3 återvändsgränder när du söker jobb

- Det handlar om att förstå vad som krävs när man söker arbete

Kategorier


Tag Cloud”Tack för visat intresse”. Låter det bekant? Har du kört fast i ditt jobbsökande? Verkar det nya drömjobbet långt borta? Visst kan det kännas så när många har svårt att hitta jobb oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur. Men hopplöst läge? Nej, inte alls. Det handlar egentligen ”bara” om att förstå vad som krävs när man söker arbete idag.

3 återvändsgränder när du söker jobb

July 09, 2012 at 11:08 PM

När förutsättningar förändras behöver du helt enkelt göra saker annorlunda. Einstein definierade galenskap som ”att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett nytt resultat”. Även om många är tacksamma för ditt visade intresse så kan det vara bättre att testa nya strategier som bättre passar dagens arbetsmarknad.

För att du ska förstå vad som krävs behöver du förstå på vilket sätt arbetsmarknaden förändrats. Det som hänt är att tjänster automatiserats bort eller flyttat utomlands, framför allt genom IT-utvecklingen och globaliseringen de senaste 15 åren. Tidigare har förutsättningarna ändrats på ett liknande sätt när jordbruk ersattes av industritillverkning. En industri som i sin tur automatiserats och krävt allt färre ”händer” för att tillverka det vi behöver.  Stora förändringar skapa stora utmaningar men öppnar också upp för möjligheter.

3 återvändsgränder när du söker jobb

Så vad är lösningen? Ok, låt mig först berätta vad som inte är lösningen, utan snarare säkra återvändsgränder på karriärvägen.

1. Hoppas på högkonjunktur

Högkonjunkturer har inte skapat jobb i någon större omfattning de senaste 15 åren.  Fram till 90-talet följdes tillväxt i ekonomin av tillväxt av arbetstillfällen. Så ser det inte ut längre. Många företag expanderar i så kallade kristider.  Lyft blicken och se möjligheterna!

2. Nästan uteslutande söka jobb som utannonseras via Arbetsförmedlingen

80 % av alla rekryteringar går via kontakter. Räknar vi övrig annonsering så är vi uppe en bra bit över den andelen rekryteringar som inte förmedlas via arbetsförmedlingens annonser. Självklart ska du fortsätta söka den vägen också, men låt 80 % av ditt jobbsökande gå via andra sökvägar.

3. Se fasta heltidsjobb som enda lösning

De fasta jobben blir allt färre. Det är bättre att acceptera det. Ett fast jobb kan dessutom snabbt förändras till något högst tillfälligt på dagens föränderliga arbetsmarknad.
Det här är inte ”dåliga nyheter”, utan bara andra förutsättningar. Lär dig vad dessa nya förutsättningar innebär för dig så kommer du att lyckas.

3 strategier du vill ha koll på när du söker jobb

Idag är personlighet, kompetens och nätverk viktigare än vad som står i ditt CV. Så vad innebär det för dig som söker nytt jobb? Hur utvecklar man dessa tre framgångsfaktorer?

Aristoteles, Churchill och Einstein får symbolisera tre vinnande strategier för utveckling av dig själv, din kompetens och ditt personliga nätverk. Lär dig dessa strategier så öppnas en värld av möjligheter för dig.

1. ”Bli den du är” (Aristoteles)

Vad driver dig? Vad brinner du för? Vad drömmer du om? Är du på rätt spår i arbetslivet idag? Bland det första en arbetsgivare scannar av är om du är dig själv och är trovärdig i det du vill göra. För att bli trovärdig inför dig själv och andra behöver du vara ärlig mot dig själv. Alla vinner på att du blommar upp och gör din grej i yrkeslivet. Inte minst du själv.

2. ”Ett spontant tal tar tre veckor att förbereda” (Churchill)

Livet handlar mycket om val och konsekvenser av dessa val. Ditt yrkesval är rätt så länge det känns rätt för dig. Vill du mer så behöver du göra mer. Du behöver då fundera över vad det är värt för dig att nå dina mål. Skulle du ångra dig om du väntar för länge? Vad behöver du göra? Är du villig att göra det som krävs av dig för att nå dit du vill? Om inte, vilka alternativ ser du?

3. ”Fantasi är viktigare än kunskap” (Einstein)

Var kreativ i din jobbökning. Tre saker här också.

  1. 1.Anmäl intresse: Hör av dig till företag du är intresserad av att jobba på. Ring eller skicka intresseanmälan. Många företag annonserar inte på grund av att man inte kan hantera hundratals ansökningar.
  2. 2.Kontakter, kontakter: Var socialt aktiv så drar du till dig nya spännande kontakter. Använd Facebook och andra sociala medier för att efterlysa tips. Arbetsgivare gör precis som du, det vill säga kollar runt i sitt nätverk efter personal.
  3. 3.0,5 + 0,5 = 1: Måste lönen komma från en och samma plånbok? Var öppen för att göra olika saker på deltid så öppnas många fler möjligheter.

I kommande blogginlägg kommer jag dyka djupare in på dessa olika områden. Men vänta inte. Börja idag och gör det du behöver för att skapa det liv du vill ha. Det är du värd.

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka Nyttjobb-metoderTags: Jobbsökande Professionell framgång Arbetsliv Arbetssökande Ansökan Hitta jobb
Category: Arbetssökande Du - din största tillgång Professionell framgång

Kommentera gärna!

Posted by Henrik Eriksson on
Tack för en bra blogg! Jag är själv aktivt arbetssökande just nu och har haft det lite kämpigt med att få respons på ett stort antal skickade ansökningar.

Jag tänkte passa på att tipsa tillbaka också – jag gick nyligen på en riktigt bra föreläsning om “smartare jobbsökande” på Career Days i Göteborg och lyssnade på Peter Helin från www.careerbuilder.se som pratade om hur man kan skapa sig ett försprång som jobbsökare och söka smartare i varje del av jobbsökandet.

Om ni får tillfälle att lyssna på honom så kan jag varmt rekommendera detta!
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.