SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Ung med ett cv som ekar?

Så här fixade Sofia sommarjobbet

Kategorier


Tag CloudArkiv

Sommartider, hej, hej,sommartider – men ärligt talat, hur kul är det att vara ledig utan pengar? Och hur lätt är det att få ett jobb när man är 16 och har ett cv som dammar? Två månader ledigt och två månader utan pengar, om du inte har snälla föräldrar som betalar, men det är det ju inte alla som har.

Ung med ett cv som ekar?

July 30, 2013 at 2:00 PM

Sofia hade i varje fall inte det. Precis på väg att sluta nian:an och med en längtan efter en iPhone 5 så var viljan att tjäna egna pengar stor. Alla jobb i kommunen hade blivit utlottade och hon tillhörde inte en av de utvalda. Den stora frågan var: Går det att få ett jobb utan kontakter och utan meriter?

Svaret på den frågan fick hon två veckor senare, genom ett telefonsamtal. Arbetsgivaren ringde, berättade att de hade tänkt sig någon med mer erfarenhet men att de hade fastnat för hennes ansökan och att de därför gärna ville träffa henne för en intervju. Sofia fick jobbet – hon och två andra.

Sofias restaurang

Personlighet och viljan att lära är viktig när du söker jobb.

Även om du inte har kontakter eller är den där framåt typen som envetet springer runt och frågar efter jobb över allt, så finns det hopp. Det går att få ett jobb, via en ansökan, även om du har tunt med arbetslivserfarenhet.

Det här är 3 knep som Sofia använde i sin jobbansökan och som kanske kan hjälpa dig att göra din sommar lite ”rikare”.

1. Strunta i cv:t och satsa allt på ett bra personligt brev
Det finns tillfällen i livet då det är bättre att strunta i cv:t. Det är när du är ung och har ett cv som ekar. Att fylla i ett cv där du panikartat försöker beskriva hur mycket du lärt dig genom grupparbeten och praktik i skolan är inget som imponerar på en arbetsgivare. Har du inga formella meriter så fokusera istället på att berätta om dig själv och dina egenskaper i ett riktigt bra personligt brev.

2. Utge dig inte för att kunna och veta allt – det viktigaste är att du har viljan att lära
Alla har en startsträcka. Det viktigaste är inte att du kan och vet allt, utan att du har viljan att lära och att du är beredd att hugga i där det behövs. Undvik att ljuga genom att lägga till saker som inte stämmer med verkligheten. Sök jobbet som den du är – det räcker många gånger längre än vad du kanske tror.

3. Berätta om dig själv genom att använda exempel (det som kallas för storytelling)
Använd dig av exempel, berätta om drömmar, förebilder, en händelse eller situation för att lyft fram det du kan och faktiskt är rätt så bra på. Kanske kan du berätta om erfarenheter och värderingar du har med dig från Scouterna eller Aikido där samarbete och viljan att lära av varandra betonas, eller hur du inspirerats av förebilder som Zlatan, Christina Aguilera eller Linn Olssons blogg. Små detaljer från ditt liv skapar trovärdighet men framförallt så gör de din ansökan mer personlig – kontakter och meriter i all ära, men även personligheten är viktig.

Sitter du där och känner dig irriterad och frustrerad? Ge inte upp! Sommaren har precis börjat och än finns det jobb att söka. Vill du så kan du nedan läsa Sofias ansökan – den som ledde till att hon fick sitt första sommarjobb.

Hej, jag heter Sofia Sofieson och bor ett stenkast ifrån cafe XX på XX. Jag såg att ni söker medarbetare till sommaren. Förstår att ni kanske söker någon som är äldre än jag men tänkte att ni kanske ibland behöver en extra hand som lätt och enkelt kan hjälpa till där det behövs.

När jag var mindre hade jag en sång, “Kom, kom, kom, kom till Sofias restaurang.” Den handlade inte så mycket om att jag drömde om en egen restaurang. Mer om att jag tyckte att det var roligt att fixa. Jag städade, diskade, hackade, gjorde potatisfyllningar och var alltid artig och trevlig mot mina kunder.

I dag är jag femton år, går sista året på kunskapsskolan och har sökt till internationella programmet på XX gymnasiet. Jag sjunger inte lika ofta på min sång men jag tycker fortfarande att det är roligt att fixa.

På XX Ridklubb har jag som medlem ideellt jobbat i caféverksamheten på helger och dagar som tävlingar anordnats. Jag hjälper även vid olika tillfällen till i köket på XX jaktskytteklubb där jag fixar allt ifrån kaffe, disk, plock till tillagning och servering av smörgåsar, korv och hamburgare.

Här hemma, på Solgården, är jag van vid att hjälpa till med gräsklippning och annat plock i trädgården och jag brukar också hjälpa till i ett stall i närheten med allt som hör till som t ex fodring, mockning och skötsel av utrustning och hästar.

Jag är en tjej som tycker om att prata, är social och som tycker att det är roligt med service och möten med nya människor. Annonsen från Café XX är en annons som viftar med armarna och ropar – Sofia missa inte det här! Jag har inte erfarenheten men jag har viljan att lära mig och om jag bara får chansen så kommer jag göra mitt allra bästa för att hjälpa till med att göra kundernas upplevelse av Café XX till den allra bästa.

Vänliga hälsningar,
Sofia Sofieson, 

Läs mer om Team Factory och besök bloggenTags: Ung idag Sommarjobb
Category: Sommerjobba Ung idag

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.