SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

3 steg som ger jobbsökarframgång

- Det här är vad som krävs för att du ska landa drömjobbet.

Söker du jobb efter jobb och har börjat undra vad som är fel? Har du den utbildning och erfarenhet som efterfrågas men får trots det inga positiva svar eller jobberbjudande? Börjar du misstänka att något är tokigt med ditt cv och brev – vad skriver folk för enastående i sina ansökningar som gör att de får jobb?

3 steg som ger jobbsökarframgång

May 05, 2013 at 12:25 PM

Det är inte bara din kompetens som avgör om du får jobbet. Kan du inte på ett trovärdigt sätt förmedla dina färdigheter, förmågor och egenskaper så hamnar du ovillkorligen åt sidan. En stor del i att söka jobb handlar om att kunna berätta om sig själv – i det personliga brevet, i cv:t och i antällningsintervjun.

Matilda jobbade som koordinator inom en större hotellkedja när hon kontaktade mig. Liksom många andra så hade Matilda ett väl utarbetat cv och personligt brev där ansvarsområden och arbetsuppgifter tydligt radades upp.

Företaget som Matilda jobbade på hade genomgått en stor omorganisation och tre av hennes närmsta kollegor hade fått sluta. Förtroendet för ledningen sviktade och Matilda ville inte längre vara kvar på företaget. Flitigt hade hon sökt efter nya intressanta tjänster och vid två tillfällen hade hon blivit kallad till intervju – men där hade allt avstannat.

Det här är den taktik vi använde för att hjälpa Matilda till ett nytt jobb:

3 steg som ger jobbsökarframgång
Ditt personliga brev måste vara så intressant att arbetsgivaren vill läsa ditt cv. Cv:t i sin tur måste vara så bra att man vill träffa dig på en intervju. På intervjun ska du sedan göra ett bra intryck och sopa undan varje tvivel huruvida du är rätt person att anställa.

Steg 1: Skriv ett brev som får arbetsgivaren att ta sig tid att läsa ditt cv
Matilda hade läst ett flertal cv-guider och tyckte att hon i brevet uttryckte sig ”som man ska”. Problemet var bara att hon använde sig av samma standardfraser som 99% av alla andra jobbsökare gör, samma inledning, samma avslut och däremellan passade hon på att upprepa lite av det som redan stod i cv:t.

Vi ställde våra frågor till Matilda och allt eftersom så framträdde en tydligare bild.

”En tidigare chef här på jobbet har även han varit en förebild. Han var inte den mest sympatiska människa jag har jobbat med men han levde för företaget och var en person man såg upp till. Han fick saker och ting gjorda och hade otrolig kunskap in på varje liten detaljnivå i alla projekt, stora som små.””Jag är en doer som får saker och ting gjorda. Detaljer, detaljer, detaljer i exempelvis eventplanering är min specialitet.””Jag har under mina 10 år här på företaget aldrig missat en deadline eller överskridit en budget.””När jag fick kredit och utmärkelse för att vara den inom företaget som var mest kostnadsmedveten och strukturerad. Det var givetvis en otrolig boost för mig personligen och en bekräftelse och uppskattning från ledningen efter allt slit man hade lagt ner.

Tillsammans blev dessa uppgifter grunden till en slående berättelse om Matilda som vittnade om kunskap, engagemang och ambition – vilket precis är det som de flesta arbetsgivare letar efter. Berättelsen i brevet fick dessutom en slagkraftig slutknorr när det blev uppenbart att Matilda i flertalet evenemang underskridit sin budget. Med andra ord var det en ren vinst att anställa Matilda.

Steg 2: Skriv ett cv som får arbetsgivaren att kalla dig till intervju
I Matildas fall så hade hon ett välstrukturerat cv. Däremot så hade hon förminskat textstorleken för att få plats med all fakta på två sidor samt använt sig av alla de rubriker som föreslogs i den cv-mall hon hittat.

Ett cv kan vara allt ifrån en, två till tre sidor. Det viktiga är att innehållet är relevant för det jobb du söker. Vi valde att omarbeta hela Matildas cv utifrån två riktlinjer; 1) ”Arbetslivserfarenhet” och ”utbildning” är alltid två givna rubriker i ett cv  2) kvalifikationerna ska under respektive rubrik presenteras i omvänd kronologisk ordning.

En annan bra riktlinje är att alltid tänka kvalitet istället för kvantitet. Vi slopade därför rubriker som ”övrigt”, ”förtroendeuppdrag” och ”fritidsintressen” – eftersom de innehöll uppgifter som inte var relevant för de jobb Matilda ville söka. Vi skalade också ner utrymmet för de jobb som låg 10-15 år bakåt i tiden för att istället ge mer utrymme till att beskriva hennes nuvarande arbetsuppgifter.

En cv-mall kan vara bra, men fastna inte i den. Använd den som inspiration för hur det kan se ut och gör sedan om den utifrån dina förutsättningar.

Steg 3: Gör ett trovärdigt intryck på intervjun
Om du har ett berättande personligt brev och ett cv som håller tätt så minimerar du de vanligaste frågorna som ställs i en intervju. I själva verket så har du ett försprång eftersom du redan innan intervjun svarat på frågor som ”berätta om dig själv” och ”varför ska vi anställa dig för det här jobbet”.

För att lugna nerverna så försök att se intervjun som ett vanligt möte. Är jobbet vad du vill ha och kan du erbjuda dem vad de vill ha? Ställ frågor och skapa trovärdighet genom att ge exempel på händelser där du använt dig av de egenskaper och kvalifikationer du säger dig ha.

Ditt första steg till ditt nästa jobb
Många gör misstaget att tro att det är ett företag som anställer, men det är ju en människa som sitter där på andra sidan och läser ditt cv, ditt brev och som möter dig i en intervju.

Sätt dig ner och ta fram ditt personliga brev. Läs igenom och fundera på vad brevet säger om dig. Vad kan den där personen som sitter där på andra sidan tycka är intressant att läsa? Är det en standardinledning som ”Jag anmäler härmed mitt intresse för tjänsten som XX hos er”, en upprabbling av egenskaper och meriter eller är det en berättelse om hur du jobbade över för att avsluta ett projekt eller hur du ställde upp för en arbetskollega som satt i klistret?

Det är viktigt att förstå att det personliga brevet är den viktigaste försäljningen du gör. Är inte brevet bra så läser inte alla arbetsgivare ditt cv. En personlig berättelse i brevet väcker intresse, höjer dig från mängden och gör att du sticker ut.

En berättelse behöver inte handla om att du räddade företaget från konkurs eller tog försäljningen till nya höjder. Intressant för en arbetsgivare kan vara en enkel berättelse om hur du vid något tillfälle gjort skillnad. Det viktiga är att du ger en bild av hur det kan komma att bli att jobba med dig.

Tjansteportalen samarbetar med Team Factory AB som på uppdrag av arbetssökande skriver cv:n och personliga brev. VD och ägare Ingela Skullman är specialist på cv-storytelling i ansökningshandlingar.

Läs mer om Team Factory och besök bloggen»Tags: Jobbsökande Ny karriär
Category: Jobbsökande Team Factory

Kommentera gärna!

Posted by ValeraSOa on
.

.

------> START MAKE BITCOIN NOW!! START MAKE BITCOIN NOW!! START MAKE BITCOIN NOW!!
Posted by ValeraSOa on
.

.

------> START MAKE BITCOIN NOW!! START MAKE BITCOIN NOW!! START MAKE BITCOIN NOW!!
Posted by cefukiobuw on
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin Without Prescription xcc.dtvo.tjansteportalen.se.vtj.ch http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Posted by AntonioSouth on
I consider, that you are not right. I am assured. Let's discuss it. Write to me in PM.
In my opinion you are mistaken. Let's discuss.
Certainly. I agree with told all above. Let's discuss this question.
YES, it is exact
I consider, that you are not right. Let's discuss. Write to me in PM, we will communicate.

http://bestunggulan.com/wp-content/vag/
Posted by AntonioSouth on
Om man inte vill använda en traditionell stegräknare förstås. Hur många kilometer man kommer upp i på de 10 000 steg som många jagar varje dag varierar förstås också med steglängd, men man brukar säga att det motsvarar ungefär 7 kilometer. Precis som med allt annat här så beror det på, men man räknar på att vuxna i snitt går en kilometer på tio minuter, i lugnt tempo blir det då oftast lite mer.
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.