SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Cv-storytelling vs traditionellt personligt brev

- Hur vill du presentera dig?

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Sitter du både på kunskap och erfarenhet men har svårt att få ner det i ett personligt brev? Om du söker jobb går det inte att undvika att du måste presentera dig – och du måste göra det bra! Ordspråket ”Man får aldrig en andra chans att göra om ett första intryck” poängterar vikten av att göra avtryck så tidigt som möjligt. Din jobbansökan är det första intrycket en arbetsgivare får av dig – antingen positivt, negativt eller totalt intetsägande.

Cv-storytelling vs traditionellt personligt brev

December 09, 2013 at 9:54 AM

Konkurrensen om jobben är stenhård. Ibland är det flera hundra sökande till samma tjänst – många har samma eller liknade kvalifikationer vilket gör att det är extra viktigt att redan i ett tidigt skede sticka ut för att väcka intresse. Med det i åtanke så är det underligt att innehållet i flertalet jobbansökningar är så likartade. Majoriteten tycks följa ett implicit regelverk för hur en jobbansökan ska skrivas – med resultat att nästan alla uttrycker sig på samma traditionella sätt.

Alla är inte proffsskribenter men du kan tjäna mängder på att lägga ner tid och eftertanke på hur du ska vinkla ditt brev.

Cv-storytelling skiljer sig från det traditionella sättet att skriva ett personligt brev på – genom en effektfull berättelse så sätter du helt enkelt ord på vem du är, vad du gör och vad du vill göra i framtiden – och svarar på varför du gör det.

I nedanstående exempel kan du se skillnaden på cv-storytelling vs traditionellt personligt brev. Förhoppningen är att du ska hitta inspiration att använda dina egna intresseområden, förebilder eller drömmar som byggsten när du beskriver dina personliga egenskaper och kvalifikationer. Att sätta saker i ett sammanhang skapar både intresse och trovärdighet.

Exempel traditionellt personligt brev

Hej !

Jag heter Roger, är 51 år, har tre barn och är gift med Johanna. Ursprungligen kommer jag ifrån Stockholm men bor nu i XX, ett mindre samhälle, ca 2 mil öster om Örebro. Närmast har jag arbetat som lagerchef på Företag X, som är en leverantör av husgrunder. Jag var ansvarig för butiken i anslutning till lagret, försäljning, in- och utleveranser samt orderbeställningar.

Dessförinnan jobbade jag under många år inom personaluthyrning. Jag var ute på längre uppdrag som bland annat byggare, inredningsmontör och nätverksinstallatör samt att jag vid ett flertal tillfällen hade projektansvaret vid större hotellinredningar och flyttar. Jag har kunskap och erfarenhet av de flesta handverktyg- och maskiner.

Innan dess jobbade jag som egen Åkare. Under tio års tid körde jag olja och bensin samt ADR-transporter. Jag har A BE CE DE körkort, busskort och truckförarkort.

Jag är van att ta ansvar och att arbeta självständigt, är inte rädd för att ta i och ser vad som behöver göras. Jag som person är utåtriktad och ofta skämtsam. Orädd för utmaningar, vare sig det gäller att stå inför publik eller att prova nya arbetsuppgifter. Jag är omtyckt som vän och den som ofta blir rådfrågad. Väldigt praktiskt lagd, noggrann och pålitlig när det gäller uppgifter jag åtagit mig.

Mina intressen är varierande: Sportskytte, motorcyklar, fiske och dykning är det jag tycker är roligast, men jag trivs även när jag får gå på den egna tomten och fixa.

Tack för att ni läst mitt brev. Jag hoppas att jag får tillfälle att möta er och berätta mer om mig själv över en kopp kaffe.

Med vänlig hälsning,

Roger Xson
070-697 32 06

 Exempel cv-storytellingbrev

En projektledare med vinnarskalle

Som skytt på elitnivå måste man var egensinnig. Man har bara sig själv att skylla på och lita på.

En tävling är en situation där allt kan hända och när det händer så sker det mycket snabbt. Oavsett vilken pressad och stressad situation man befinner sig i så är egenskaper som snabbtänkthet och koncentrationsförmåga alltid A och O, men även ödmjukhet och självförtroende är viktiga egenskaper för att kunna hantera motgångar.

Jag vill alltid vinna. Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna vare sig det gäller sport, jobb eller livet i allmänhet. Nu låter det som att jag är en egocentrisk person som inte bryr mig om andra människor – så är det inte. Framgång i alla lägen handlar om att hjälpas åt, samarbeta, ge input och pusha i rätt riktning.

Min vilja att överträffa och leverera resultat är något som jag har med mig i arbetslivet. Att koordinera och leda monteringsarbetet vid inredningen av Hotell XX var en utmaning. Det var en mängd leverantörer inblandade. Transporter skulle samordnas och handfat, tavlor, dörrhandtag, garderober, sängbord, gardinstänger och gardiner skulle tas emot, monteras och sättas upp. På utsidan hade vi stora kranbilar som genom fönstren skickade in sängar och madrasser av olika modeller – allt skulle på rätt våning, i rätt rum och på rätt plats.

Oavsett vad jag jobbat med har det alltid handlat om att styra upp och få arbetet klart i tid. Jag tänker på invigningen av flygledartornet. Vi ställde i ordning all data och nätverk och var där för att trygga att allt skulle klaffa vid driftsättningen – vilket det gjorde. Vad de inte visste var att vi var några gubbar som fortfarande låg under ett par skrivbord för att fixa det sista.

I skyttet är allt beroende på vad jag presterar. Så är det också i jobbet. Kan jag inte motivera och engagera dem jag har runt mig så är det inte mycket vunnit. Suveräna resultat är inget man skapar på egen hand. Det gör man i team där man jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål.

På sätt och vis är det ingen skillnad mellan att vinna en landskamp i skytte och att leda en arbetsgrupp mot resultat. Det handlar om att ha rätt mental inställning, ha siktet inställt på målet, peppa varandra. Att inte tänka för mycket på motgångarna utan se framstegen –  Det är därför som jag brukar säga:” Det är känslan som gör dig till vinnare!”

Vänliga hälsningar,

Roger Xson,
070-697 32 06

Läs mer om Team Factory och besök bloggenTags: Jobbsökande Storytelling Team factory
Category: Jobbsökande Storytelling