SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

5 bästa tipsen inför anställningsintervjun

- Få insikterna som gör skillnad.

Tag CloudArchive

Mitt jobb är att skapa schyssta ansökningshandlingar till våra kunder så att de kommer till intervju. De flesta kommer till intervju men alla får inte jobbet, vilket är något som ibland men inte alltid förvånar mig. I mitt tycke så är detta personer som både med kompetens och i personlighet perfekt matchar den tjänst de söker. Jag har suttit i långa samtal med dessa personer för att gå igenom vad som skedde under intervjun – vad som hände och vad som inte hände, vad som sades och vad som inte sades.

5 bästa tipsen inför anställningsintervjun

May 10, 2013 at 8:32 AM

Publisert av Georg Øiesvold Webmaster

Som jobbsökare finns det via olika jobb- och karriärsajter en uppsjö av intervjutips att ta del av. Många tips är bra, många är dåliga och många går tvärt emot varandra. Det här är mina topp-5-tips inför anställningsintervjun. Kanske inte alla, men några av dem har du säkert läst förut – men ibland kan en repetition vara bra, för att kunna urskilja vad som är viktigt och vad som är av betydelse.

Slappna av
Lättare sagt än gjort. Det finns inte mycket som kan sätta sådan fart på nerverna som en stundande intervju till drömjobbet. Metoderna att hålla sig lugn är många. En del använder sig av kontrollerad andning och avspänning, andra förbereder sig genom en promenad, yoga eller meditation. Vilken metod du väljer spelar ingen roll – så länge det är en metod som fungerar och som du trivs med. Det jag reagerar på är hur lätt det är som jobbsökare att stressa upp sig inför intervjun och glömma bort att det bara är en människa man ska träffa. En människa som lika säkert som ”amen i kyrkan” har varit i samma situation som du och som med stor sannolikhet kommer befinna sig där igen. Visst, intervjun är superviktig, men försök att ta ett steg tillbaka och se på intervjusituationen men nya ögon.

Kom i god tid
En självklarhet kan man tycka – men är något som många missar. Vill du vara avslappnad inför intervjun så kan du inte sikta på att komma precis på klockslaget och sedan kanske behöva springa den sista biten för att inte komma sent. Var på plats en halvtimme innan intervjun, då har du gott om tid att fixa det du ska, sitta ner, ta in miljön och samla dig.

Var dig själv
Att bli kallad till intervju betyder att du tagit ett stort kliv närmre det där jobbet som du sökt. Bland alla ansökningar har arbetsgivaren valt ut ett fåtal personer som de nu vill träffa för att lära känna lite bättre – en av dem är du! Utifrån uppgifterna i din ansökan har man gjort bedömningen att du har de kvalifikationer som krävs för tjänsten. Det man nu vill veta är hur det kan komma att bli att jobba med dig – om du är rätt person för jobbet, och ge dig tillfälle att ta reda på om jobbet är rätt för dig. Det är självklart viktigt att ge ett så bra intryck som möjligt men det viktigaste rådet inför intervjun är att du ska vara dig själv.

Förbered dina svar, men inte för mycket
För att slippa sitta under själva intervjun och fundera på vad du ska säga så kan det vara bra att förbereda sig på de vanligast frågorna. Det är dock oerhört viktigt att det inte verkar inövat eller konstlat. Du behöver inte ha ett superbra svar på alla frågor. Får du en knepig fråga så dra inte till med ett svar som du tror att rekryteraren vill höra. Svara istället ärligt som det är, ”det har jag inte tänkt på” eller ”kan jag återkomma till det?”

En positiv öppning ger medvind
Ofta börjar man en presentation eller föredrag men en liten berättelse, med förankring i vardagslivet. Det handlar ju om att övertyga den som lyssnar. Gör man ett bra första intryck så jobbar man i medvind resten av intervjun. Se därför till att du redan i din ansökan berättar en personlig story som du kan spinna vidare på i anställningsintervjun.

Precis som alla möten mellan människor så är varje anställningsintervju unik. I den mån det går var förberedd, ha ett öppet sinne och framförallt – var dig själv!

Tjansteportalen samarbetar med Team Factory AB som på uppdrag av arbetssökande skriver cv:n och personliga brev. VD och ägare Ingela Skullman är specialist på cv-storytelling i ansökningshandlingar.

Läs mer om Team Factory och besök bloggenTags: Jobbsökande Arbetssökande Jobbintervju
Category: Arbetssökande Team Factory

Kommentera gärna!

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.