SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Våga vara good enough som ledare!

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

”Good enough” – räcker det verkligen? Ja jag väljer i alla fall att tänka så. Ledarskap är en otroligt viktig del när vi pratar om prestation och lönsamhet. Just därför väljer jag att skriva några rader om hur jag tänker kring ett ”good enough” ledarskap.

Våga vara good enough som ledare!

April 27, 2015 at 6:20 PM

Är du intresserad av ledarskap? Då vet du hur många ledarskapsböcker som har skrivits. Det har formulerats hur många saker som helst som är viktigt att tänka på som chef. Då är det fullt förståeligt att prestationsångesten kommer krypande. Hur ska jag klara av allt det här? Tänk om jag inte räcker till? För ärligt talat, om vi lägger ihop allt det som skrivits så är det en omöjlighet att få den ekvationen att gå ihop. Därför vill jag gärna avdramatisera lite genom att skriva något som balanserar upp det hela. Ta ner alla ledarskapsteorier på jorden igen. Varför inte plocka ur det ”göttaste” ur allt som skrivits och ta det som passar? Det finns ingen färdig mall som passar alla. Du ska vara den chef och ledare som passar just dig. Sedan finns det förstås vissa grundläggande saker som innefattas i ett klokt ledarskap. Förutom det så är det bäddat för egna initiativ och att våga vara människa också.

Chefer är faktiskt bara människor – även om det ibland är svårt att förstå. Vissa tror sig om att vara ”supermänniskor” och blir så besvikna när de inte kan eller orkar leva upp till sina egna krav och förväntningar. Sen är det också onödigt många chefer och ledare som tänker att de måste vara på ett visst sätt för att duga. Alldeles för många.
Vad handlar då ledarskap om? Ja enkelt sagt att få medarbetarna att leverera sitt bästa. Att uppmuntra, stödja och skapa bra förutsättningar så att de kan prestera på topp. Istället för att sätta upp en massa hinder, medvetna eller omedvetna.
Chefen är till för medarbetarna – inte tvärtom!

Återigen, vad menas då med ”good enough”? Ja att våga vara lite befriande avslappnad till sin roll och sin position. Vara öppen för att testa och tänka nytt, våga göra fel och inse sina egna begränsningar – och våga erkänna det. Så pröva att sänka garden och vara som en människa, med fel och brister. Tänk att ”tillräckligt bra” räcker långt. Vi kan och behöver inte vara bäst på allt. För vem vill egentligen vara perfekt? Släpp lite på kontrollen och öka istället graden av tillit, det kommer du att tjäna på. Ta även fram din humor, om du har någon, och bjud lite på dig själv.

Alla mår bra av att skratta – även på jobbet. Vi lever längre, mår bättre och presterar mer!

Christina Paulson, Chefens Bästa Vän
Att kunna se till organisationens, gruppens och individens bästa är viktigt för ett välmående och lönsamt företag. Då behövs det kloka chefer och ledare till vilka jag vill ge mitt stöd. På så sätt gör jag nytta för både företaget/organisationen och individerna, vilket bidrar till fler kloka arbetsplatser. 
Kontakta mig så kan vi träffas och prata mer om hur jag bäst kan göra nytta för dig eller din organisation. christina@chefensbastavan.se


Tags: DU som ledare
Category: Du som ledare

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.