SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Se dig själv utifrån

- När du söker jobb.

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Ditt CV och personliga brev för din talan när du söker jobb, men glöm inte att en snabb sökning på Google kan komplettera (eller motsäga) den bild du vill ge av dig själv.

Se dig själv utifrån

December 02, 2013 at 2:29 PM

Förra gången beskrev jag hur man kan definiera sitt varumärke och paketera sitt erbjudande "att-soka-ratt-jobb" När man vet vad man vill är nästa steg att börja visa det utåt.

Så som Google ser dig
Om du inte använt sociala medier så mycket så kanske en sökning på ditt namn inte resulterar i så mycket, eller i att andra med samma namn dyker upp. Om du varit väldigt aktiv kanske mycket dyker upp, men inte nödvändigtvis de ämnen som du vill att framtida arbetsgivare ska se.

Google filtrerar resultaten du ser genom att t.ex. ta hänsyn till vad du sökt på tidigare, vad du delat via sociala medier osv. Google gör det här för att öka relevansen för dig, och de gör det för alla andra också. Det betyder att du inte kan veta exakt vilka resultat som kommer upp om dig hos någon som söker på ditt namn, men du kan öka chanserna att det är sådant du gärna vill framhålla 

Tips:
Genom att t.ex ändra inställningen i din browser till "privat" så kan du googla utan filtreringar. Du kan också göra det genom att rensa browserns cookies och logga ut från ditt Google-konto.

Prata om det som intresserar dig
När jag googlar mitt namn så är 5 av de 10 första resultaten kopplade till mig. Det är länkar till min LinkedIn, Twitter, Pinterest, Xing och en blogg jag var med och startade i våras. Genom att ha samma tydliga profilbild på alla communities säkerställer jag också att den som googlar känner igen mig (och ser när det gäller någon annan Linn Lindström).

Min Facebook-profil är inte med, mycket för att jag främst använder den privat. Samtidigt är Twitter och LinkedIn, som jag använder professionellt, på plats 2 och 3. Plats 1 innehas av Eniro, antagligen eftersom man ofta vill hitta telefonnr eller adress när man söker på ett namn. När någon klickar på en av länkarna till mina sidor är det viktigt att de hittar information om de områdena som intresserar mig och som stämmer överens med det mitt varumärke står för. Tänk alltså både på VAR du syns och VAD du syns med. 

Tips:
Dela gärna intressanta artiklar, videos och kommentera på bloggar, eller skriv, filma och fotografera själv för att skapa den onlinenärvaro du vill ha.

När man tittar på någon av mina profiler bör man hitta tankar om och artiklar på områdena marknadsföring, ledarskap, arbetsmarknad, jämställdhet och digital kommunikation. Vilka länkar hittar jag om jag googlar ditt namn och vilka ämnen hittar jag på dina profiler?

Du syns, men hur syns du
Om du har ett ovanlig namn har du naturligtvis lite lättare eftersom du inte "tävlar" med andra om att synas på ditt eget namn, men om du heter Johan Andersson ska du inte låta det hindra dig! Ofta kan människor söka på namnet i kombination med ett nyckelord som hjälper dem att få tag på information om rätt person.

Nästan alla har en onlinenärvaro idag. Du kanske har varit med i en tävling och resultaten ligger online, du kanske varit med i lokaltidningen och du kanske har en profil på Facebook. Oavsett om du aktivt väljer att medverka så är chansen stor att arbetsgivaren googlar för att försöka få en bättre bild av dig. Till företag brukar man om social media säga "De kommer prata om er vare sig ni deltar i konversationen eller inte". För enskilda är det inte riktigt så, men vi har alla möjlighet att tydliggöra vilka vi är och vad vi vill. 

Sammanfattning
En potentiell arbetsgivare känner inte dig, så den information hen kan hitta via google bidrar mycket till vilken bild hem får av dig. Du kan påverka det genomsatt skapa eller dela intressant innehåll om ämnen som intresserar dig. 

Du får en bild av nuläget genom att googla ditt namn i "privat" läge, sen kan du aktivt jobba för att bredda och/eller fördjupa din närvaro online.

Välj ut 3-5 ord/ämnen som passar ditt varumärke och börja sedan aktivt jobba med att synas med de ämnena mer än uppdateringar i stil med "Äntligen fredag"

TjänstePortalen välkomnar vår nya gästbloggare Linn Lindström, även känd som @DangerousDolly på twitter. Linn har bloggen Linn Letar JobbHär hittar du tankar och reflektioner om livet som arbetssökande. Tags: Jobbsökande Gästbloggare Jobbintervju
Category: Gästbloggare Jobbsökande

Please add a comment

You must be logged in to leave a reply. Login »