SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Öva på att stänga av

- Reglera tillgängligheten.

Kategorier


Tag CloudTyska arbetsmarknadsministern vill stifta lag kring jobbmejlande efter arbetstid, samtidigt är flexibiliteten att kunna jobba när och var man vill en förutsättning för mångas karriär. Knepet kan vara att reglera tillgängligheten hårdare för sig själv – börja öva i sommar. 

Öva på att stänga av

September 04, 2012 at 11:51 AM

1: Lag på bortkoppling ställs mot ständig uppkoppling

I förra veckan meddelade tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen att hon vill förbjuda tvång eller förväntan på att anställda svarar på jobbmejl efter arbetstid. Man måste kunna stänga av huvudet och hämta kraft, tycker ministern och före detta läkaren. 84 procent av tyskarna uppger i en undersökning från försäkringskassan BKK att de är nåbara för chefer och kunder på fritiden. 

Att ämnet är högaktuellt även här bevisas av det stora läsarintresset. I andra ändan finns tankar som hos Lucy Kellaway, kolumnist i Financial Times, som i en krönika från förra sommaren konstaterar att hon aldrig längre tar semester. Hon tar ”worlidays”, dagar på lantstället då det mellan artikelskrivande och mejlande finns tid för hundpromenader och grillning på stranden. Hon ser många fördelar med att sprida ut ledigheten och aldrig helt koppla bort och spår att framtiden ser ut så för de flesta tjänstemän.


2: Hellre flexibel och uppkopplad än borträknad

Undersökningar visar gång på gång att medan många stressas av ständig uppkoppling är det också många som upplever möjligheten som avstressande. Flexibiliteten i att kunna koppla upp sig på vägen hem och på kvällar och semestrar blir en förutsättning för att kunna göra karriär, särskilt för småbarnsföräldrar. 

I en undersökning från Ledarna om vilka problem chefer upp till 44 år upplevde hamnade ”att jobba på kvällarna efter att barnen somnat” näst längst ner bland alternativen. I en tidigare undersökning från samma organisation uppgav 57 procent av cheferna att de blev mer stressade av att inte ha tillgång till internet och mejl i alla lägen. ”De flesta tycker att uppkoppling är stöd för balans i livet, men det är väl it-stress om något”, kommenterade ledarskapsexperten Anki Udd då. 

Frågan är hur man löser ekvationen. Kanske handlar det bara om att vi lära oss sätta regler för oss själva för uppkopplingen?

3: Flytta ögonen från skärmen 

Allt fler ställer sig frågan vad den ständiga internetuppkopplingen, främst sociala medier, gör med våra relationer. Nätskeptikerna blir fler och amerikanska journalisten Susan Maushart fick förra året en enorm uppmärksamhet för sin bok Nedkopplad om familjens halvårsexperiment i att leva utan datorer, smartphones och tv-apparater. De började föra riktiga samtal, spela brädspel och saxofon. 

Tre av tio i en undersökning från Unionen upplever att krav på tillgänglighet under semestern stjäl tid som de hellre velat spendera med familj och vänner. Ett råd är att kolla mejl på bestämda tider. Och när det gäller surfingsug varnade stressexperten Giorgio Grossi i Svd i fjol för signaler som att du lovat dig själv att inte koppla upp dig under semestern och ändå sitter du där, en medvetenhet att du egentligen flyr från något annat och reaktioner från omgivningen på ditt internetbeteende som ger dig skuldkänslor. 

Så se upp med det och se varandra i ögonen på stranden.

Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka svd.seTags: Arbetsliv Tips och råd Arbetsgivare
Category: Arbetsliv

Kommentera gärna!

Posted by aizajivicuyi on
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Online Amoxicillin ias.khmj.tjansteportalen.se.aca.la http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Posted by periwuyovedut on
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin No Prescription Amoxicillin 500mg yst.fyec.tjansteportalen.se.xia.xj http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Posted by ijixeadolul on
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin Without Prescription uwp.tpmj.tjansteportalen.se.lgl.at http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Posted by agazuzilnl on
http://mewkid.net/buy-xalanta/ - Buy Amoxicillin Online Buy Amoxicillin nlj.yvpp.tjansteportalen.se.vkf.uh http://mewkid.net/buy-xalanta/
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.