SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Sänk stressen och ta vara på livet här och nu

- Känn in spänningar i din kropp.

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

Många vaknar på morgonen och skyndar sig genom dagarna och kvällarna. Till man utmattad förhoppningsvis somnar. Men vad såg, hörde och kände du under dagen, egentligen? Var du medveten om hur lunchen smakade? Du kan bli mer uppmärksam här och nu med några enkla knep. Du sänker även dina stressnivåer om du gör det till en vana att praktisera enkla mindfulness övningar i din vardag.

Sänk stressen och ta vara på livet här och nu

February 22, 2015 at 12:26 PM

1. Öva på att bara vara i det som är. Utan att döma eller värdera det. Vår hjärna är nämligen specialist på att värdera alla sinnesintryck i bra, dåligt, snyggt, fult, dum, bra etc. Genom att istället bara iaktta saker och händelser neutralt och se det som det är, kommer du att få en helt annan upplevelse av ögonblicket. Ex. Du ska möta någon. Antingen kan du tänka negativa tankar vilket gör att du sprider en dålig känsla i kroppen, som sitter i ett längre tag. Känslor är rätt tröga att förändra. Eller så kan du välja att bara iaktta och se det som är. Ok, denna personen är så här. Och bara iaktta det utan att döma eller värdera det. Upplev skillnaden och se vad som händer med din kropp och ditt sinne.

2. Känn in spänningar i din kropp. Ett dygn består av 24 timmar. För att skapa balans i ditt liv, sänka stresshormonerna och känna mer lust och glädje kan du dela in dygnet i tre delar gånger 8 timmar. Vi behöver en del sömn, en del vila och en del aktivitet. Hur ser det ut för dig? För att ta reda på hur stressad man är kan man skatta sin spänning och stressnivå på en skala mellan 1-5 då och då under dagen. Ett är helt avslappnad och fem är maximal grad av spänning. Tar du för vana att göra detta några gånger om dagen kan du lära känna dig själv och på sikt förstå mer av i vilka situationer du är stressad. 

3. Ta kontakt med din andning. Genom att bara notera var din andning är under dagen då och då kommer du att skapa en närvaro i nuet. Då vi är stressade och oroliga sätter sig andning högt upp i bröstet. Känner vi lugn och ro andas vi med magen. Du kan enkelt förändra din känsla i kroppen och sänka stresshormonerna genom att andas några medvetna andetag med magen Det blir att du blir både lugnare och stresshormonerna sänks i kroppen.

Det är du som kan förändra detta, ingen annan gör det åt dig. Du äger din tid, ditt liv och din kropp och har själv ansvar för att ta hand om dig för att må gott och skapa ett skönt och hållbart liv. Lycka till! 

Tjänsteportalen samarbetar med driftig.nuTags: inspirasjon
Category: inspiration och glädje

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.