Hur startar man ett företag? Vad innebär F-skatt och hur får jag det? Vad är en momsdeklaration? För dig som har erfarenhet av företagande är detta inget nytt men för dig som står i startgroparna att starta eget kan det kännas som ett stort hinder som kan få även den bäste att tappa motivationen. För att inte tappa lusten och entusiasmen finns det saker du bör tänka på. Här får du 4 tips från Driftigs skribent, Karin Högborg.
Fyra tips till dig som står i startgroparna
November 25, 2013 at 9:14 AM
1. Våga fråga
Det kan låta simpelt men det är oerhört viktigt att ta kontakt med tex. Bolagsverket och Skatteverket för att reda ut dina frågor. Det finns mycket information på deras hemsidor men de erbjuder också infoträffar där du tillsammans med andra nyföretagare får lära dig mer. Glöm inte att det är viktigt att fråga för att få rätt information, på så sätt slipper du hamna fel från början vilket kan ställa till problem för ditt företagande.
2. Våga be om hjälp
Att be om hjälp kan låta enklare än vad det är. Ofta vill vi inte vara besvärliga eller uppta andras tid. Du kommer bli förvånad över hur många det är som vill dela med sig av sin kunskap! Att ställa frågor till erfarna företagare är oerhört givande och de flesta tycker att det är väldigt roligt att dela med sig av både framgångar och misstag.
3. Skaffa en mentor
Att ha någon att luta sig mot, att be om råd, att diskutera med är A och O när det gäller utveckling av företag och affärsidéer. En mentor kan du skaffa själv, du har säkert en inspirerande person med erfarenhet av företagande i din omgivning som kan fungera som mentor. Det finns även mentorsprogram som erbjuds av bland annat Tillväxtverket.
4. Nätverka, nätverka, nätverka
Ordet nätverk må vara ett av de mest uttjatade orden inom starta eget-infon men det finns en anledning. Det är på nätverksträffarna du hittar människor som kan hjälpa dig framåt i ditt företagande. Det finns ett stort utbud av nätverksträffar runt om i Sverige, du hittar dem bland annat via Nyföretagarscentrum och här på Driftig.nu.
A och O på en nätverksträff är att våga ta kontakt. En bra utgångspunkt är att klart och tydligt berätta vem du skulle vilja komma i kontakt med och vad du skulle vilja ha hjälp med. Glöm inte att berätta vad du själv har att erbjuda. Kanske är du en fena på redovisning eller sitter på kontakter som är värdefulla för andra. Tänk på att själva kärnan i ett lyckat nätverkande är att ge. Det är på så sätt win-win situationer skapas och du bygger ditt eget och ditt företags nätverk.
Karin Högborg | Skribent inom Starta Eget
karin@vintagefromparis.se
Tjänsteportalen samarbetar med driftig.nu