”Det är bättre att låta fakta tala för sig själv”. Har du hört den? När du söker jobb så får det bäst effekt i fall du lyckas kombinera fakta med känsla. Ett sätt att göra det är att kombinera ditt cv (fakta) med en berättelse (känsla) i det personliga brevet.
En bra historia kan ge dig jobbet
January 22, 2014 at 9:15 AM
Det här typen av berättande kallas för cv-storytelling. Du hittar din cv-story genom att leta efter effektfulla trådar i ditt eget liv som kan spinnas vidare på och utgöra historien som leder fram till den typen av jobb du söker. Det kan vara en berättelse om yrkesval, beslut och förebilder, en historia om projekt och resultat, en berättelse om problemlösning och prestationer som visar på hur du med din personlighet matchar jobbet du söker. Välj själv. Testa och se vad som ger resultat för dig.
1. Berättelser om yrkesval, beslut och förebilder
Du kan berätta om tidiga intressen och hur det kom sig att du valde just den här branschen. Berätta om beslut du tagit och framtidsplaner.
Exempel:
”Intresset för affärer och ekonomi har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Redan som barn så intresserade jag mig för siffror och hade lätt för att skapa relationer – vilket gjorde att många såg mig som lite av en entreprenör. Intresset för ekonomi ökade med åren och med Warren Buffet som förebild bestämde jag mig för att utbilda mig till ekonom. Det som fascinerar mig är hur han med sin egen investeringsstil, och med en näsa för affärer, satsar långsiktigt för en hållbar utveckling på många plan.”
”Min dröm är att i framtiden arbeta som revisor. Jag vill ha en roll där jag får jobba med alla slags företag – från den lilla kvartersbutiken till det stora internationella företaget. En roll där min noggrannhet och analytiska förmåga tas till vara. Där jag granskar verksamheter, redovisar och förvaltar. En roll där jag ser ekonomiska sammanhang och hittar nya lösningar.”
2. Berättelser om motivation, ambition och passion
Motivation, ambition och passion är egenskaper som brukar värderas högt. Det finns ingen som vill anställa någon som ”bara vill ha ett jobb”.
Exempel:
”23 år gammal packade jag resväskan och begav mig på egen hand till New York. Där blev jag varse om att det krävs mycket vilja för att komma någonstans. Man får ingenting gratis utan måste jobba hårt och vara ambitiös för att lyckas, men det är fortfarande ingen garanti utan mer en förutsättning.
I tuff konkurrens har jag lyckats att etablera mig yrkesmässigt. På företaget XX lyckades jag arbeta mig hela vägen upp till styrelserummet och min nuvarande tjänst innebär att jag fått rollen att vara en god förebild.”
”Resan fortsätter och mitt mål är att fortsätta utvecklas. Jag har alltid gillat det höga tempot och snabba förändringar som präglar arbetet inom finans- och telekombranschen. Jag älskar utmaningen i att ständigt vara uppdaterad med rätt information och göra relevanta bedömningar som leder till effektiva och pragmatiska beslut.”
3. Berättelser om projekt och resultat
Du kan berätta om specifika projekt som du ansvarat för eller medverkat i.
Exempel:
”För att göra en lång historia kort var situationen på företaget en smula infekterad. Webbplatsen hade varit under utveckling i flera år, projektet stod och tickade pengar och ingen hade helhetsgreppet. Jag arbetade tätt ihop med företagets högsta ledning. Ledningen var mån om att komma vidare på ett bra sätt men alla hade olika syn på vad som behövde göras. Med hjälp av intervjuer och workshoppar med bland annat IT-avdelningen, aktuarierna, produktutvecklarna och säljarna kunde jag måla upp en gemensam bild som alla, inklusive ledningen, var överens om.”
”I slutänden levererade jag en funktionell och automatiserad webbplats, som påtagligt minskade det manuella arbetet för företaget. Företaget fick en effektivare produktutveckling och texthantering. De fick helt nya affärsmöjligheter. De fick också ett nytt säljverktyg och ett nytt sätt att sälja sina produkter.”
4. Berättelser om problemlösning
Du kan också använda dig av storytellingmetoden för att berätta om problem som du på ett bra eller oväntat sätt löst hos tidigare arbetsgivare.
Exempel:
”Ett minne från en tidigare anställning är när en kollega till mig frusterat hade försökt ringa in en tekniker för att laga en trasig maskin. Teknikern hade på, (som hon uppfattade det), ett otrevligt och nonchalant sätt förklarat att det skulle dröja timmar innan hjälp skulle komma. Där stod vi med en trasig maskin som hindrade oss från att utföra vårt arbete – det är sådant som får mig att reagera. Jag bestämde mig därför för att göra ett försök att få dit teknikern. Jag tror att man kan säga vad som helst till vem som helst – allt beror bara på hur man säger det. En rak och tydlig kommunikation brukar fungera och det gjorde det också i det här fallet. Tio minuter senare var teknikern på plats.”
5. Berättelser om prestationer
En berättelse om tidigare prestationer kan vara det bästa sättet att tala om för arbetsgivaren att du är det bästa valet eftersom det vittnar om både erfarenhet och kvalifikation.
Exempel:
”Utnämningen var ett kvitto på att jag hade lyckats med mitt uppdrag [...] ”
”… jag tänkte på alla fina kommentarer och omnämnanden från människor som var imponerade av oss och som gillade det jag gjorde. Allt detta värmde otroligt och fick mig att tänka att jag hade gjort det jag kom dit för att göra – skapat en effektiv marknadskommunikation som nådde ut till folk.”
6. Berättelser som avslöjar din personlighet
En berättelse om värderingar och tidigare ageranden talar om varför just du passar inom ett speciellt yrke.
Exempel:
”När jag ska ta svängen in på Ringvägen ser jag till min förvåning att byltet som alla väjer för är en människa. Jag kör då snabbt in till sidan, stannar och rusar ut för att hjälpa till. Det är en man i 30-35-årsåldern som ligger hopkurad på vägen. Knän och armbågar är sönderrivna och blodiga men i övrigt så ser mannen hel och ren ut.
Göran, som mannen heter, har MS och har ramlat ihop inne på Ringens Centrum. Han har krupit hela vägen för att ta sig hem till Rutger Fuchsgatan där han har sin medicin. Ingen har stannat för att fråga om han behöver hjälp, vare sig gående förbipasserande människor, bussar eller bilar. Han berättar att det till och med är en ambulans som väjt för att kunna passera honom. För mig så är det här ofattbart.
Jag är uppvuxen i Angola och uppfostrad till att bry mig om mina medmänniskor. Om grannen inte har synts till på några dagar så knackar jag på för att fråga hur det står till, ser jag ett hungrigt barn så bjuder jag på mat, kommer det en äldre kvinna på bussen så reser jag mig för att lämna plats och ligger det en man på vägen så stannar jag för att se om jag kan hjälpa till.
Det gick bra för Göran. Jag greppade bestämt tag i en förbipasserande och sa att han var tvungen att hjälpa till. Tillsammans åkte vi hem till Göran och hjälpte honom upp i sin lägenhet, där fick han till slut sin medicin som han så oturligt glömt att lägga i fickan.”
Tjänsteportalen samarbetar med TeamFactory