Precis som många tror att antalet prickar på en nyckelpigas rygg har med dess ålder att göra så finns det myter som handlar om jobbsök.
3 myter om jobbsök
May 10, 2013 at 9:01 AM
Publisert av Georg Øiesvold. Webmaster
Myt 1. Om du söker jobb via sociala medier så kan du skippa cv:et
Går du runt och tror att oavsett om du söker jobb som ekonomiassistent, florist eller affärsrådgivare så kan du strunta i ditt cv eftersom du nu söker jobb via Facebook och Twitter?
Jobbsøk handlar om att få in en fot innanför dörren – att lyckas komma på intervju. Ett sätt att komma på intervju är att dra i de trådar man har och utnyttja hela sin kontaktyta. Ett annat sätt är att se till att vara aktiv och skapa nya kontakter via sociala medier och ett tredje sätt är att se till att man har en ansökan som höjer sig över mängden. För att nå drömjobbet är en kombination av dessa tre sätt det mest optimala.
Myt 2. Undvik att nämna ålder i ditt cv
Tillhör då dom som inte vill skylta med din ålder? Du vill ju komma på intervju och då är det ju dumt att missa chansen på grund av fördomar?
Arbetslivet är fullt av diskrimineringar. Kön, etnisk tillhörighet och ålder är bara några av de diskrimineringsgrunder som omfattas av vår lagstiftning. Cv:et är ett dokument av fakta. Här anger du namn, adress, anställningar, utbildningar och i de flesta fall födelseår. Att utesluta att du heter Sofia i förnamn, Esfandi i efternamn eller att du är född 1961 skyddar dig inte på något sätt från att utsättas för fördomar, snarare så kan bristen på dessa fakta väcka frågor och funderingar som i sin tur kan vara en anledning till att du missar chansen till intervju. Och om arbetsgivaren mot förmodan skulle tycka att ålder är ett relevant kriterium vid rekryteringen så har han eller hon vanligtvis inga problem att uppskatta din ålder genom att titta på dina utbildningar och tidigare anställningar.
Syftet med cv:et är att ge arbetsgivaren en snabb överblick över din historik. Även om det inte kan tyckas relevant att ange sin ålder i cv:et är det många arbetsgivare som uppskattar att man underlättar och skriver med det.
Ålder är en siffra och säger inget om dig som person eller om ambitioner som du har. Faktum är att nästan inget av innehållet i cv:et berättar något om personlighet eller karaktär – och bara det är en stor anledning till att lägga åldersnojan åt sidan och istället lägga kraften och energin på en riktigt bra presentation i det personliga brevet.
Myt 3. En ansökan med stavfel åker bort direkt
Har du läst att det bara krävs ett eller två stavfel för att din ansökan ska åka direkt i papperskorgen? Det är inte sant!
Det krävs mer än ett par stavfel för att stjälpa din ansökan. Anledningen till att din ansökan åker i soporna är antagligen därför att du inte alls motsvarar kravprofilen, använder ett dåligt språk eller klyschor och fraser som gör att du blir en i mängden, eller att du uppenbarligen lagt ner minimalt med tid på innehållet i din ansökan och därmed heller inte är särskilt intresserad av tjänsten.
Språket och förmågan att uttrycka sig är ett viktigt, och självklart är det att rekommendera att du alltid läser igenom och gärna låter någon annan korrekturläsa din ansökan innan du skickar iväg den – ingen blir glad av stavfel. Däremot är det med omsorg man väljer en ny medarbetare och man lägger ner både tid och pengar för att hitta rätt person, med rätt egenskaper och kvalifikationer. Det ska mycket till innan man slänger en ”matchande profil” i papperskorgen på grund av ett stavfel.
Det är så med myter att om de rabblas tillräckligt många gånger så blir de till sanningar. Men om man tänker efter så vet alla att prickarna på nyckelpigor inte har något med deras ålder att göra.
Tjansteportalen samarbetar med Team Factory AB som på uppdrag av arbetssökande skriver cv:n och personliga brev. VD och ägare Ingela Skullman är specialist på cv-storytelling i ansökningshandlingar.
Läs mer om Team Factory och besök bloggen