Söker du en väldigt social men också stabil person med högt IQ, leta bland snowboardare eller salsadansare. Sådana samband har Cambridge- forskaren Michal Kosinski fått fram i sin megadatabas av personprofiler.
Profilgranskad på internet
October 11, 2012 at 11:21 PM
De digitala spår vi lämnar när vi surfar på nätet och i sociala medier säger mycket om oss. Michal Kosinski och hans kollegor vid centret för psykometri (se förklaring) vid universitetet i Cambridge ville ta reda på hur mycket.
Nu har de samlat in 6 miljoner personlighetstest och fått tillgång till 4 miljoner Facebookprofiler via applikationen myPersonality.
Ett test de gjort är att titta på nära 60000 amerikaners Facebookprofiler. Bara genom att utgå från vad de tryckt gilla på kunde ett datorprogram få fram allt ifrån sexuell läggning, politisk hemvist och religion till om deras föräldrar var skilda. De tre första med hög procentuell säkerhet, den sista med lite lägre.
Det var faktiskt chockerande för mig, hur lätt det var att få fram andrahandsdata. Och om man kan få ut så mycket bara från några gilla, vad kan man då inte analysera utifrån alla andra digitala spår?
Det här kommer påverka evolutionen av internet och leda till hårdare regler kring vad webbrowsers får registrera, menar Michal Kosinski.
Men han ser också stora möjligheter. Analyserna om vår personlighet via internetbeteendet skulle till exempel kunna ersätta psykologiska tester vid en rekrytering, menar han. Och genom att det baseras på faktiskt beteende också vara mer sanningssägande.
– Psykologisk testning sker i dag i en väldigt artificiell situation. Dessutom är det väldigt enkelt att manipulera frågeformuläret. I Kina finns det till och med kurser i hur man fuskar.
Men ”fuskar” vi inte på Facebook, försöker låta lite smartare, mer engagerade och spännande än vi egentligen är?
– Jo, men du tänker inte alltid på att du ska utvärderas på det du gör. Och det är svårare att kontrollera allt som relateras till dig över en 5–6-årsperiod.
De digitala spåren skulle även kunna funka som en karriärrådgivare som hjälper oss att hitta rätt i jobbdjungeln på nätet, menar han.
– Av alla tusentals jobb som matchar din cv runtom i världen skulle datorn kunna välja fem där du skulle trivas.
Michal Kosinski pratar hela tiden om den onda och den goda sidan av att våra digitala spår kan analyseras. Ju mer medvetna människor blir om hur mycket Facebook, Google eller mobiloperatören utforskar dem, desto försiktigare kommer de bli, konstaterar han.
– I stället kan du ha data om dig själv lagrad på din dator i en krypterad fil. Du kan fortfarande få kontakt med någon på Facebook, men godkänna att personen får ta del av din data utan att Facebook får det.
Han menar att alla sajter som samlar information om användarna skulle kunna hjälpa dig att hitta objekt utan att lagra data om dig.
Men då faller ju hela idén om att avgöra vem som är rätt för jobbet utifrån internetspår?
– Nej, bara om det sker mot kandidatens vilja. Som rekryterare kan jag göra en digital inbjudan till min hemsida där din personlighet utvärderas. Eller skicka ett program som gör utvärderingen på din dator. I dag säger vår intuition oss att folk inte skulle vilja bjuda in eftersom vi tänker på den som testar oss som en fiende. Men så snart du börjar se det som något som kan hjälpa dig att hitta rätt jobb ändras bilden.
Det finns en mängd etiska och lagliga frågetecken associerade till att analysera internetspår – vilket i dag görs av alla rekryterare på ett mer eller mindre avancerat sätt – och Michal Kosinski hoppas därför på en reglering snart.
– Det finns mycket regler kring personlighetstester som hur feedback ska ges och hur resultaten sparas. Men internetfältet är vilda västern just nu, jag hoppas på en reglering. Om vi ser till att den här typen av personutvärdering ger fördelar för båda parter, då tror jag vi kommer att gå långt med det här.
Tjänsteportalen delar gärna saker som inspirerar och motiverar oss. Vi vill passa på att tacka svd.se