SkanPers Kommunikation

TjanstePortlen.se

Dress for success

- 5 kanontips för din jobbgarderob.

MODE. Vilka klädkoder gäller egentligen på jobbet, och hur klär man sig personligt men ändå professionellt? Designern Linn Widén ger sina bästa tips. Linn ligger bakom det Malmöbaserade klädmärket LINNfashion, men arbetar även som stylist och håller dessutom föredrag i ämnet "Dress for success".

Dress for success

November 29, 2012 at 11:59 AM

Att göra karriär idag handlar mycket om att sälja sig själv och sitt personliga varumärke, och hur man vill framställa sig själv, säger Linn. Kläder har därför ett väldigt viktigt inflytande kring vilka signaler man sänder ut och hur man vill uppfattas av andra. 

Att klä sig snyggt tycker hon dels handlar om rätt plagg för rätt tillfälle, och dels om att hitta sin egen, personliga stil.

- Först och främst måste man givetvis tänka på vad som är "passande" och inte, vilket är mycket beroende på vilket yrke man har. Överlag bör man dock undvika sådant som kan uppfattas som alltför utmanande eller avslöjande, och slitna eller urtvättade plagg. Därefter kan man lägga till personliga detaljer i form av t.ex. skärningar, färger eller accessoarer, tycker Linn.

Vilka plagg bör en ultimat businessgarderob innehålla?

- Välsittande kostymer, kavajer eller dräkter är ett måste enligt mig. Liksom skjortor, som man med fördel kan välja i mer personliga färger såväl som klassiskt vitt eller blått. Vad gäller ytterplagg kommer man långt med en välskräddad kappa eller rock. Skor och väskor i bra kvalié är också bra för att bryta av med en annorlunda färg eller detalj.  

- Det viktigaste är att kläder känns som ett roligt inslag i vardagen, något man kan njuta av och inte ser som en börda, avslutar Linn.

Tips: Dress for success!

1. Investera i kvalitetsplagg med längre hållbarhet. Skippa slit-och-släng-tänket och planera dina inköp så kommer du inte bara spara pengar i längden, utan också många timmars velande framför spegeln.

2. Satsa på klassiska plagg med uppdaterade detaljer och skärningar, exempelvis en trenchcoat med en annorlunda touch - kanske en rolig färg eller ett speciellt bälte. Rör dig inte bara kring de stora klädkedjorna utan våga prova mindre designers och butiker för att kunna vara lite mer unik i ditt klädval.

3. Färger och accessoarer är utmärkta för att uppdatera en gammal utstyrsel eller bryta av mot enfärgat. Matcha t.ex. en helsvart kostym med ett par färgglada skor eller en sjal.

4. Tänk på komfort och bekvämlighet. Även den dyraste och finaste skjortan ser inte snygg ut om du inte trivs i den.

5. Var noga med passform och snitt. Se till att inget sitter för tight eller löst, skär in eller ser osmickrande ut. Ha gärna med dig en vän som smakråd när du shoppar, för att lättare kunna avgöra vad som faktiskt sitter bra och inte.

Linn Widén

Qoolaqvinnor.se

Tjänsteportalen är stolta över samarbeta med Qoola QvinnorTags: Jobbsökande Arbetsliv Tips och råd Karriärtips Qoola Qvinnor
Category: Arbetsliv Jobbsökande Karriärtips Qoola Qvinnor